Снимка: БТА

Фандъкова, депутати и общественици присъстваха на откриването на Мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, вкл. 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия, съобщи БТА

Паметната плоча е до сградата на Народното събрание. Десети март е паметен ден на българската история, той е символ на непреходните ценности на смелост и единство, проявени преди 70 години от българия народ, от политици и свещеници от Българскатаправославна църква.

Много от техните имена днес не са известни, но са живи в сърцата на спасените близо 50 хиляди български евреи, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преди 70 година нашите сънародници са проявили хуманизъм и кураж и са изградили една от най-достойните глави в националната ни история.

Тогава нашият народ пое отговорност по опазване живота не само на 50 хиляди български граждани, но и по опазванена една от най-големите ни достойнства - толерантността, допълни Фандъкова.

Българският народ трябва да се чувства особено горд, защото това не е просто спасяване на отделен човешки живот, а спасяване на една цяла еврейска общност, каза председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти.

Такъв случай в Европа няма, заяви той и изтъкна ролята на българските политици и общественици отпреди 70 години като Димитър Пешев, които не са се побояли да рискуват и живота си, за да оглавят протеста срещу депортирането на евреите от България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase