Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

В спор за мултикултурализма, етническата принадлежност и културното разнообразие, както и доколко е светско и деполитизирано образованието у нас, се превърна дебатът по Закона за училищното и предучилищното образование. Основна роля в дискусията естествено имаха ДПС и ”Атака”.

От ДПС в спора първо се включи Алиосман Имамов, а в отговор думата взе веднага и Павел Шопов от ”Атака”.

Спорът се разгоря основно при обсъждането на правото на учебните заведения да определят свои символи и ритуали в съответствие с националната идентичност и култура, както и свое униформено облекло и други отличителни знаци.

Основните възражение на представителите на Движението за права и свободи бяха насочени именно към израза ”националната идентичност и култура”.

Според Павел Шопов от „Атака“ депутатите от ДПС се опитват да прокарат собствените си интереси и скоро могат да поискат униформите да включват „забрадки и шалвари“.

„Те стоят и чакат като кучета около месарски магазин“, нападна Шопов колегите си от ДПС, което предизвика бурни възгласи в пленарната зала.

„Етническото, религиозно и културно разнообразие са ли неразделна част от националната култура“, попита в отговор Местан. По негови думи в момента в цяла Европа има мултикултурност и мултиетничност. Според Местан, ако мнозинството смята, че националната идентичност се определя само от етническата принадлежност на мнозинството, то народните представители не са се променили от възродителния процес.

В крайна сметка и това предложение на ДПС беше отхвърлено.

Дебатът се разгорещи и при обсъждането на имената на учебните заведения. В закона е записано, че името на училището трябва да е обществено приемливо.

Алиосман Имамов и Хамид Хамид предлагаха текстът да се измени така, че името на училището трябва да е обществено приемливо и в съответствие със светския и деполитизирания характер на образованието.

Според Павел Шопов по този начин ДПС иска да промени имената на училищата, които са кръстени на светци. Той попита риторично какво да правим с името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

"Стотици училища носят името Св. Св. Кирил и Методий. Това наименование "свети" има религиозно значение. Това значи ли, че трябва да махнем "Св. Кирил и Методий" от имената на училищата?", каза още той.

А ако в село Брезница, където всички жители са мюсюлмани, решат да кръстят училището ”Св. Салах ад-Дин”?, риторично попита в отговор Имамов.

Все пак народните представители отхвърлиха предложението на ДПС.

Преди това парламентът отхвърли и предложението на председателя на парламентарната група на ДПС Лютви Местан да се въведе стандарт за държавните зрелостни изпити. По думите на Местан трябва да има такъв стандарт, защото матурите в момента реално не са изпит за зрелост. Според депутата е притеснително, че голям брой абитуриенти са получили високи оценки на изпитите, без да са съставили и едно изречение. Местан настоя съставянето на смислен текст на матурата да гарантира оценка среден 3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase