Партиите не могли да мобилизират електората си. Снимка: Булфото

Референдумът беше заченат като партийно събитие, въпросът е бил неясен, а информационната кампания – слаба. Около тези твърдения се обединиха анализатори в студиото на bTV.

Политологът Първан Симеоново, дългогодишният член на ЦИК проф. Михаил Константинов и Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда се съгласиха още, че трябва да има промени в изборното законодателство, защото не може референдум да се съпоставя с парламентарни избори.

По думите на Цонева с промени в Изборния кодекс прагът за валидност на националното допитване трябва да бъде свален до 30-40%.

„Нерелевантно е да сравняваме референдумите с парламентарните избори”, категорична бе Цонева. Тя добави, че хората не са били добре информирани преди допитването, а институциите са били наясно с това. Цонева цитира изследване, според което в началото на кампанията 40% от гласоподавателите са се колебаели дали да отидат до урните. В края обаче едва 10% са имали съмнения, останалите са решили да не дадат своя вот. „Самата кампания отблъсна избирателите”, заяви Цонева.

По нейни думи трябва да се направи всичко възможно за бъдеще да се преодолее тази дупка, която е имало този път в информационната кампания.

Проф. Михаил Константинов пък обясни, че трябва да бъдат изчистени т.нар. “мъртви души“ от избирателните списъци. По негови думи това може да стане за около шест месеца с активна регистрация. Той обясни, че това е френски модел, при който гражданите предварително заявяват дали имат намерение да гласуват.

По думите на Константинов ако мъртвите души са били изчистени сега от списъците, избирателната активност е щяла да бъде с проценти по-висока.

Анализаторите се обединиха и около тезата, че въпросът е бил неясен. Първан Симеонов го определи като „троен”.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда питането е трябвало да бъде дали изобщо гражданите искат развитие на ядрената енергетика, без да се конкретизира строежа на нова АЕЦ. Според дългогодишния член на ЦИК проф. Михаил Константинов въпросът за ядрената енергетика е бил неразбираем и неточен.

„Първата стъпка в новата ни история беше стъпка накриво. Този референдум не вдъхнови хората”, заяви Първанов.

По негови думи самият референдум е бил заченат като партийно събитие. Политологът припомни, че дори пресконхеренциите вчера след вота са били дадени по партии. Първанов обясни, че нито една политическа сила не е успяла да мобилизира електората си.

По думите му е спорно дали БСП са успели да накарат всички участници в подписката им да отидат до урните. Политологът откри грешки и при действията на премиера Бойко Борисов.

Той призова ДСБ и “Атака“ да погледнат колко хора са успели да накарат да отидат до урните и да осъзнаят, че резултатите не са розови.

„Цаца, ама риба. Риба, ама цаца”, иронично обясни политологът Първан Симеонов са изглеждалите споровете кой е печелившият от първият национален демократичен референдум в България. След края на изборния ден всички представители на политическия елит се обявиха за победители.

Анализаторите се обявиха още около тезата, че невинни за провала на референдума няма. По думите им партиите се страхуват от пряката демокрация и опозицията и управляващите са виновни за “стъпката на криво“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase