Снимка: Архив Reuters

По-значително увеличение на употребата на наркотици в България се забелязва при кокаина и най-вече при синтетичните дроги амфетамин и екстази.

Това посочва Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, цитиран от БТА. Той представи Годишния доклад по проблемите, свързани с наркотиците и наркоманиите в България за 2012 г, позовавайки се на данни от 2011 г.

"Най-проспериращото" наркотично вещество на пазара е амфетаминът, нараства и броят на хората с проблемна употреба на амфетамин.

Най-масово употребяваното наркотично вещество пък си остава марихуаната. Все повече хора я употребяват интензивно.

Цели 27% от 15-16-годишните ученици са опитвали някакъв наркотик през живота си. Това прави около 15-17 хиляди ученици в тази възраст, сочат данните от доклада.

23% са употребявали поне веднъж марихуана или хашиш, а 7%, което значи около 4-5 хиляди души, са употребили поне веднъж в живота си амфетамини.

За 2011 данните сочат, че 11% от 15-16-годишните са пушили "трева" поне веднъж за последните 30 дни.

През последните години се заличава разликата в процентите на употреба при момчетата и момичетата - особено при учениците.

Изследването е проведено сред общо 2 217 ученици от 9 и 10 клас в 192 паралелки.

Настъпват промени на пазара на наркотиците, появяват все по-голям брой нови и непознати наркотици, предлагани под определението "легални заместители". В България през 2011 г. на пазара има регистрирани 104 нови психоактивни вещества.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase