Николай Колев-Босия. Снимка: архив, Булфото

Поетът-дисидент Николай Колев-Босия бе арестуван днес пред парламента, след като замери сградата на НС с един развален домат, предаде „София прес“.

Босия предупреди за акцията си в социалните мрежи. В знак на протест срещу ситуацията в държавата той възнамеряваше да хвърли 6 развалени домати по парламента.

Затова днес над 40 полицаи бяха разположени около НС. След като Босия мина отстрани на централния вход на парламента  с кутията с домати, бе обграден от униформени.

Той обаче успял да хвърли един домат, след което е задържан и откаран в Първо районно управление.

Николай Колев - Босия ще бъде съден по бързото производство.

В писмо до президента, НС, премиера, ВСС, до шефовете на БНР и БНТ, разпространено в социалните мрежи, Босия се заканва да купи 6 развалени домати и да ги хвърли по тези институции, като предварително знае, че ще го подведат под отговорност за хулиганство.

„Знам, че ще се опитате да ме спрете и подведете под  отговорност за хулиганство. Това обаче е политическо действие от моя страна и ако имате наглостта да го определите като хулиганство, ще трябва да отговаряте пред обществото, ЕС и пред Бога“, заявява Босия.

„Няма да ви оставя на мира, докато не покажете програма за действие в близките 10 години ден по ден и не ми покажете програма за смяна на модела, както и административна, съдебна и политическа реформа на България. Понеже вие нямате такива програми, няма да преговарям с вас и няма да се съглася на компромис. Такъв компромис просто ще заздрави статуквото и ще обрече българските граждани на безбъдеще и оскотяване“, казва още той и завършва: „Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase