Снимка: БТА

Започна заседанието на Светия Синод, на което се очаква митрополитите да обсъдят оспорването избора на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на църквата след смъртта на патриарх Максим.

Компроматната вълна между лобито на дядо Николай, който пръв  въстана срещу избора на дядо Кирил, става безмилостно жестока, а в нея се включи и официалният сайт на Пловдивската митрополия.

На сайта е поместена снимка, която намеква, че докато митрополит Николай се моли и е в траур за патриарх Максим, митрополит Кирил прави пиршество след избора си за наместник

От информация на официалния сайт със заглавие „Дядо Николай се моли, и.д. патриарх Кирил прави пиршество!”  става ясно, че след избирането на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на църквата, той щедро е почерпил по този повод и е събрал митрополитите на софра.

Трима от  участниците в заседанието на висшия клир не са се черпили, като първи сградата е напуснал митрополит Николай.

Още по темата
След задълбочаването на скандалите в Църквата Бойко Борисов е наредил държавата да стои настрани.

Държавата категорично няма да се намесва във вътрешните дела на БПЦ, заяви шефът на дирекция „Вероизповедание” към МС Емил Велинов.

Той обясни, че днес министър-председателят Бойко Борисов го е извикал пред целия кабинет и категорично е забранил всякаква намеса във вътрешните дела на Синода.

Изказването на Велинов идва на фона на зачестилите публикации, че държавата се опитва да се намеси в делата на Църквата след смъртта на патриарх Максим.

Шефът на дирекция „Вероизповедание”  определи тези твърдения като инсинуации, въпреки че точно неговото присъствие на всяко едно събитие на БПЦ породи тези съмнения.

Днес той беше категоричен, че БПЦ ще намери най-добрия начин да излезе от сложната ситуация, в която в момента се намира.

Преди заседанието на Светия синод наместник-председателят на БПЦ Варненският митрополит Кирил отслужи панихида по повод навършването на 9 дни от кончината на патриарх Максим.  Нека всички духовници и миряни да бъдем единни, призова дядо Кирил.

На заседанието днес не присъстват Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският митрополит Калиник, Западноевропейският митрополит Симеон и Американският митрополит Йосиф. 

Скандалът в църквата тръгна още в събота, когато Пловдивският митрополит оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател на църквата.

На въпросното заседание присъстваха 12 митрополити, от които седем избраха с тайно гласуване за наместник-председател митрополит Кирил. 

Според Николай наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство, което съставлява повече от половината на всички членове на синода. Тоест при 14 синодални архиереи за митрополит Кирил е трябвало гласуват минимум 8 души, а той е получил подкрепата само на седем. В заседанието обаче участваха не 14, а 12 владици, тъй като двама митрополити отсъстваха.

Освен Николай протоколът за избора на Кирил не са подписали Калиник Врачански и Игнатий Плевенски.

Дядо Николай изпрати писмо до Светия синод, в което изложи аргументите си и даде 40-дневен обет за мълчание и обяви бойкот на заседанията на Синода за този период. Ден след това беше огласено друго писмо - на председателстващия Светия синод Великотърновски митрополит Григорий, който поиска да бъдат заличени подписите му в протокола от заседанието на Синода, когато беше избран дядо Кирил за наместник-председател на Църквата.

Ловчанският митрополит Гавриил вече коментира, че веднъж положен подпис не може да се оттегли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase