Митрополит Йоаникий Снимка: архив, Булфото

Сливенският митрополит Йоаникий за пореден път заяви пред журналисти, че не принадлежи към Държавна сигурност.  „Не съм се подписвал, не съм агент и не съм правил никакви доноси“, категоричен беше отново той.

„Аз дори не знаех, че имам досие и имам чиста и спокойна съвест“, подчерта Сливенският митрополит.

Той отказа да коментира действията на останалите митрополити и отбеляза, че само човек знае и може да обсъжда своите действия.

Още по темата
Вчера в писмо митрополит Йоаникий съобщи, че не желае да бъде включен в избора на нов патриарх, както и не иска да бъде наместник-председател на Светия синод.

В началото на 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че от 14-те митрополити в БПЦ само за трима от тях няма данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това са Пловдивският митрополит Николай, Ловчанският митрополит Гавриил и Доростолският митрополит Амвросий.


 

Коментари Напиши коментар

44

не е бил войник

преди 8 години

но министър на военните николай младенов стана, какво да правиш, такова глупаво време вбългарско настана, дажи полицайски образован конституционен съдия стана, ех тя в българияедна стана, държавата без народ остана, образованото й чужд гражданин стана.

43

до 42

преди 8 години

"само че "мозъчен" определено не е описанието, което бих добавил към "пигмей" "Ъхъ. И мен това какво ме вълнува?

42

a

преди 8 години

Как ще си ченге и няма да знаеш за това? Аз не съм много умен, но не заслужавам да ме правят ина последен селски ***.