Ловчанският митрополит Гавраил. Снимка: архив, Булфото

Веднъж положен подпис не може да се оттегли.

Това заяви пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил по повод днешното писмо да Светия синод на  Великотърновския митрополит Григорий, в което заявява, че оттегля подписа си от протокола на заседанието, на което беше избран дядо Кирил за наместник-председател на Църквата.

„В устава няма такъв регламент. Митрополит Григорий вече не може да си оттегли подписите под избора на наместник-председател. Не мога да знам защо така е решил. В душата на друг човек не мога да вляза“, коментира митрополит Гавриил.

В писмото си митрополит Григорий мотивира решението си с думите: „понастоящем все повече се трупат критики към светата ни църква, особено по повод неспазване устава при избора на наместник-председател на Св. Синод".

Ловчанският митрополит обаче заяви, че няма нарушение на устава при избирането на митрополит Кирил.

„Но ние сме убедени, че няма нарушаване на устава. От всички 12 присъствали митрополити никой не беше против да се гласува тайно. Светият синод ще реши също дали ще търси отговорност на митрополит Николай, ако отсъства от заседанията на Светия синод“, заяви дядо Гавраил.

Още по темата
По-рано днес митрополит Кирил също обяви, че изборът му е напълно легитимен и митрополит Николай спекулира с устава на БПЦ. Варненският митрополит също намекна, че за отсъствия от заседания на Светия синод се предвиждат наказания.

Вчера митрополит Николай в писмо да Светия синод изложи своите аргументи, с които оспорва избора на дядо Кирил, и обяви 40-дневно мълчание и бойкот на заседанията на Синода. 

На заседанието в събота присъстваха 12 митрополити, от които седем избраха с тайно гласуване за наместник-председател митрополит Кирил. 

Според дядо Николай наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство, което съставлява повече от половината на всички членове на Синода. Тоест при 14 синодални архиереи за митрополит Кирил е трябвало да гласуват минимум 8 души, а той е получил подкрепата само на седем. Двама митрополити отсъстваха. 

По думите на Пловдивския митрополит според член 63, ал. 2 на Устава на БПЦ Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове и гласуването е трябвало да бъде явно. 

Според Варненския митрополит обаче в устава никъде няма думата „длъжен“ и той давал право да се определи начина на гласуване -  явно или тайно. А 12 души гласували изборът да бъде таен.

Междувременно стана ясно, че Сливенският митрополит Йоаникий не желае да бъде включен в
каталога за избор на нов патриарх на Българската православна църква, се посочва в съобщение на сайта на Сливенската митрополия.

Канцеларията на митрополията информира православните християни, че Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий още на 6 ноември, 2012 година е представил писмо до Светия Синод на Българската православна църква, с което заявява, че не желае да бъде включен в каталога за избор на наместник-председател на Светия Синод, а след това и в каталога на достоизбираемите архиереи за избор на нов патриарх на БПЦ.

В писмото на владиката като мотиви за отказа му да участва в избора са посочени достопочтената му възраст, както и обетът,  който той е дал, да служи да края на живота си в Сливенската епархийска църква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase