Вежди Рашидов и Церендорж Ганхуяг Снимка: БТА

Паметник на Светите братя Кирил и Методий ще има в Монголия. Идеята, вдъхновена от факта, че в азиатската страна се пише на кирилица, подкрепиха на среща днес в Министерството на културата министър Вежди Рашидов и монголският посланик у нас Церендорж Ганхуяг. 

Двамата подписаха нова програма за сътрудничество между България и Монголия в културата, образованието и науката през периода 2012-2016 г. 

Седмица на монголската култура в България и на българската култура в Монголия в края на тази и началото на следващата година да бъде първата стъпка за осъществяване на програмата,  предложи Вежди Рашидов.

Целта на междуправителствената програма е да съдейства за взаимното популяризиране на културата и изкуството на двете страни чрез разширяване на контактите между заинтересованите институции. Предвижда се организиране на художествени изложби и музикални фестивали, размяна на ансамбли и театрални представления, превод и публикуване на литературни творби и други. 

Програмата включва също продължаване на обмена на преподаватели за научни изследвания, преки контакти между образователни институции, подпомагане на изучаването и популяризирането на езика и литературата на двете страни.

Всяка година на реципрочна основа България и Монголия ще предоставят стипендии за пълен срок на обучение на един студент и докторант, както и обща квота от 12 месеца за специализация, обмяна на опит и четене на лекции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase