Снимка: Bulphoto

Засилен контрол започват от "Пътна полиция” за използването на обезопасителни колани на задните седалки в автомобилите и системите при превозването на деца. Това съобщи пред Дарик комисар Богдан Милчев, началник на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи.

Полицейската операция съвпада с превантивните мерки, които "Пътна полиция” предприема преди началото на новата учебна година.

От 10 до 16 септември инспекторите ще проверяват водачите и пътниците в превозните средства за използването на колани и задължителните детски системи за сигурност. Краткосрочната цел на предприетата кампания е да се въздейства върху поведението на водачите на моторни превозни средства.

"За нас е важно да обърнем внимание на водачите, че трябва да бъдат изключително отговорни, когато са на пътя, както към себе си, така и към останалите участници в движението, и особено към децата”, коментира Милчев.

По думите му в момента вече между 90-95% от водачите използват колани. Все още обаче се подценява употребата им на задните седалки в автомобилите.

"Има голям ръст на намаляване на жертвите на пътя. Длъжници сме относно използването на обезопасителни колани на задните седалки, затова тази седмица ще сме изключително активни в тази посока”, обясни той.

В рамките на акцията водачите ще бъдат проверявани и за наличието на валидна застраховка "Гражданска отговорност”, заяви още комисар Милчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase