Митрополит Николай. Снимка: Булфото

Децата не могат да се купуват и продават. Това заяви днес пловдивският митрополит Николай.

В словото си пред стотици миряни, дошли да се поклонят пред мощите на родителите на Света Богородица – Свети Йоаким и Света Анна, владиката отново се обяви против Закона за сурогатното майчинство.

„Два дни след като припомних позицията на Светия синод за сурогатното майчинство и бях надлежно обруган, медиите гръмнаха с новината, че дете е било предложено за продан в интернет срещу 5000 евро. Всички са възмутени. Е, добре! Аз питам каква е разликата между несретната жена, чието дете е било предложено за продажба, и бъдещите майки, които ще продават сурогатните си деца на законно основание. Защо осъждат нея и приятеля й днес?“, попита риторично владиката.

Според него нормативният акт ще узакони продажбата на деца.

„Някой съмнява ли се, че сурогатното майчинство ще бъде бизнес и че майките ще дават под наем и дори продават утробите си”, отсече митрополит Николай.

Според него сурогатните майки са „непълноценен заместител, ерзац”, а децата, родени така - непълноценен продукт.

Основание за тезата си митрополитът намира в тълковния речник, където пишело, че „сурогат” означава „непълноценен заместител на друг продукт”.

„Кажете ми, ако днес приемем сурогатното майчинство, как утре ще продължим да отхвърляме проституцията, сводничеството, продажбата на бели робини, трафика на хора? С какви аргументи? Че то принципът е един и същ - бизнес и свобода на договарянето", каза митрополит Николай.

Той отново напомни, че съжителството без брак е грях.

Още по темата
„Това е крачка към легализирането на съжителството на еднополови двойки, а гей браковете и осиновяването на деца от тях ще бъде най-голямото падение на нашето общество”, каза още владиката.

Той заяви още, че Църквата споделя неговото мнение.

На 15 август изказването на митрополит Николай взриви социалните мрежи и интернет форумите.

Тогава той заяви, че съжителството без брак е грях и е заплаха за обществото в духовно и морално отношение, а всеки грях води до страдание, страдание в ада".

След като отслужи Божествена света литургия по случай празника Голяма Богородица в Пловдив владиката каза още, че съжителството без брак е пъклено дело и е равно на прелюбодеяние. Той го нарече и „имотна сделка”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase