Любомир Спасов отхвърли данните на ИАТ през март. Снимка: архив Булфото

Има нарушения при извършването на трансплантации в болница "Лозенец", показва доклад на Изпълнителна агенция "Медицински одит", предоставен от Министерство на здравеопазването на Dnes.bg след няколко месечни молби без отговор.

Проверката е извършена в периода от 3 април  до 27 април т.г. , но засяга дейностите по трансплантация от 2005 г. до 2011 г., когато е извършена последната операция по присаждане на органи.

Нарушенията, открити от "Медицински одит", до голяма степен потвърждават заключенията на Изпълнителната агенция по трансплантация (RАТ), която направи одит на болницата и представи своите резултати в началото на март.

Още по темата

Тогава ИАТ препоръча временно да се преустанови извършването на сърдечни, чернодробни и белодробни трансплантации. Като причина за препоръката им се посочваше недостатъчният брой специалисти по инвазивна кардиология в болницата.

От болница "Лозенец" обаче оспориха резултатите и беше назначена повторна проверка. На специална пресконференция, свикана след настояването на премиера Бойко Борисов, шефът на лечебното заведение Любомир Спасов категорично отхвърли твърденията, че изискванията за трансплантиране на органи и тъкани не са спазени.

Одитите в лечебното заведение започнаха след сигнал на Центъра за защита на правата в здравеопазването, че от 2008 г. до 2011 г. там са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина.

Проверката на "Медицински одит" показва, че при трансплантация на черен дроб, в периода 2008-2010 г., Болница "Лозенец” "не е изпълнила някои от изискванията, регламентирани в Наредба № 6, която влиза в сила през 2007 година и утвърждава медицински стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

В състава на лечебното заведение липсва структура по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия и две оборудвани операционни зали за жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия.

Болницата не е предоставила информация, че през предходната календарна година всеки един от лекарите е участвал в не по-малко от 10 чернодробни резекции или интервенции върху екстрахепатални жлъчни пътища, абдоминални съдове или панкреас, каквито са изискванията.

При трансплантиране на бъбрек в периода декември 2009 - януари 2010 г. болницата отново не е спазила част от изискванията на Наредба № 6. През този период в лечебното заведение липсват 5 лекари с призната специалност по урология и стаж по специалността повече от 5 години, назначени с основен трудов договор в клиниката по урология.

И отново не е предоставена информация, че всеки един от лекарите е участвал в осъществяването на не по-малко от 70 бъбречни операции през предходната календарна година.

В състава на лечебното заведение са назначени по-малко от 5 лекари с призната специалност по нефрология. През този период в "Лозенец" има само1 нефролог, сочи поименен списък на лекарите от лечебното заведение.

При извършените трансплантаци през 2011 г. обаче са спазени изискванията на медицински стандарт за трансплантация на органи тъкани и клетки, утвърден с Наредба № 6.

Данните на "Медицински одит" показва, че от 30 август 2005 г. до 15 юни 2007 г. са починали 4-ма пациенти с трансплантации на органи. Тогава обаче още няма действащ утвърден медицински стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

След влизането в сила на Наредба № 6 от 5 март 2007 г., която утвърждава такъв стандарт, в болница "Лозенец" са починали 12 пациенти след извършена трансплантация.

В доклада се посочва, че "при по-голяма част от починалите пациенти, трансплантирани в болница "Лозенец" са налице медицински показания за извършване на трансплантации", в съответствие с медицинския стандарт.

Министерство на здравеопазването е дало предписания на ръководството на болницата и те трябва да бъдат отстранени в срок, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Министерския съвет на въпрос на Dnes.bg.

Предстои повторна проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" за това дали са изпълнени отправените препоръки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase