Снимка: Булфото

Социалното напрежение от промените в Закона за горите изби в недоволство срещу bTV.  Facebook се взриви след побоя над оператор на частната телевизия, а чашата преля след интервю на журналистката Диана Найденова с Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“.

Тв водещата си навлече гнева на екоактивистите, след като с арогантен тон се опита да изтръгне извинения от поканения събеседник за “наранения и жестоко нападнат колега оператор“. 

Тя дори открито се опита да вмени вина у него с фрази като „Знаете ли, аз съм домакинът тук и аз ще подавам началото и края на всеки въпрос“ и „А вие отидохте и пребихте един човек, който беше на работа“.

Протестиращите срещу промените в Закона за горите бяха недоволни от начина на отразяване или по-скоро липсата на отразяване на протестите от страна на медията.

Кратка хронология показва, че в сряда – деня на първия протест на Орлов мост, когато и парламентът прие окончателно скандалните промени, екип с репортер бе на мястото на събитието и въпреки частичното негативно, но не и агресивно отношение на част от протестиращите снимаше кадри и интервюта.

Във вечерните новини обаче репортаж нямаше. Реакция липсваше и през целия следващ ден, до началото на втория протест. Тогава екипът на телевизията направи пряко включване от моста, т. нар. „жива връзка“, при която ясно се чуваха дюдюкания. А твърде малко хора пожелаха да бъдат интервюирани, защото бойкотираха телевизията.

Според екоактивистите в емисията протестът е избутан назад в излъчването и са пуснати умело подбрани кадри с недотам добре изглеждащи протестиращи, целящи да внушат на аудиторията, че протестират само някакви лумпени. Природозащитниците са на мнение, че телевизията е започнала да отразява протестите едва след като полицията започна да арестува хора.

В предавания на телевизията обаче водещите категорично отхвърлиха обвиненията и подчертаха, че новината за протестите е била на челно място в емисиите. Според bTV става дума за атака срещу медията, която няма нищо общо с протестите. Oтразяването на актуалните събития, включително на протестите срещу Закона за горите, се определя изцяло от интереса на зрителите, категорични са от медията в становище, изпратено до Dnes.bg.
След интервюто на Диана Найденова социалната мрежа прегря от призиви за нейното уволнение.

„Потресаваща наглост! Това не е журналистика, а разговор на махленско ниво. За обективност и дума не може да става!“, възмущава се потребител на сайта на bTV.

„Не разбирам защо в това "предаване" си правят труда да канят гости, след като не желаят да изслушат позиция и мнение, различаващо се от това на водещата. Това "интервю" се доближава по-скоро до разпит, в който водещата се опитва твърде безуспешно да изтръгне признания, извинения и да вкарва свои думи в устата на госта“, посочва друг потребител.

„Тази жена ме изуми с поведението си. Липса на какъвто и да било професионализъм.. Нагла до безобразие.. Твърдеше, че водела диалог, а в крайна сметка размахваше пръст и като че ли чуваше само себе си. Срам за тази професия!“, пише трети.

Във Facebook дори беше създадена група „Да изчистим България от bTV”, а потребителите "дописаха" слогана на новините на телевизията - „Всички гледни точки... на управляващите“.

„Редакционната политика на bTV се определя независимо и самостоятелно от отдел „Новини и актуални предавания” на bTV Media Group, както и от екипите на външните продуценти, при спазване на правилата на добрата журналистическа практика“, се казва в становището на телевизията.

„Журналистите в bTV са доказали своя безспорен професионализъм, което е видно и от доверието на аудиторията в актуалните и публицистичните предавания на медията. bTV работи само и единствено за зрителите си и няма да се поддаде на никакви опити за натиск, вкл. побои над журналисти, разпространение на омраза в интернет и заплахи към телевизията, от страна на отделни хора и групи хора. Подобен натиск няма да попречи на bTV да продължава да изпълнява ролята си на обективна медия и да отразява безпристрастно гражданските протести“, посочиха от медията.

Вие бяхте ли на протестите срещу Закона за горите? Каква е вашата позиция по въпроса? Изпратете ни снимки и мнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase