Красимир Ранков Снимка: Булфото

Голяма част от някогашните агенти на бившата Държавна сигурност са ръководили културни институти у нас след 1989 г.

Това стана ясно, след като Комисията по досиетата публикува списък на бивши ръководители на национални културни институти и на доста театри из страната.

Сред имената прави впечатление известният актьор от сериала “Стъклен дом” Красимир Ранков. Той е бил агент на Шесто управление под псевдонима Николов. Актьорът е бил директор на Драматичния театър в Добрич от 1999 г. до 2002 г.

В списъка с бивши агенти на Държавна сигурност е и проф. Вера Ганчева - директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" от 1996 г. до 1997 г. Тя е сътрудничила под псевдонима Ирис.

Сред публикуваните имена е и това на директора на Националния филмов център от 2003 до 2009 г. - киноведа Александър Грозев, както и на неговия колега Атанас Свиленов, който е шеф на Българска национална филмотека от 1999 до 2000 г.

Отново е публикувано името и на езиковеда Владко Мурдаров, който е доносничил под псевдонима Драган.

 

Коментари Напиши коментар

66

Ибн Булгар

преди 9 години

Разкрийте всичките ни агенти и шпиони (не говоря за доносниците, а за истинските 'Емил Боевци'), сложете на техни места в посолствата разни банкерчета току що завършили УНСС и след като затрием сами всички "защитни стени", разкрием малкото ни военни тайни доброволно, тогава всяка сутрин ще Ви буди мюзеина!Машаллах на продажници като Вас!П.П. Нали знаете защо българските турци в по- голямата си част не харесват помаците?Защото турците не обичат хората, които изменят на рода и вярата си!

65

Просто

преди 9 години

ДОНОСНИК, от нещатните. Какви "агенти", какви "ченгета", Джеймс Бонд и Щирлиц едновременно ще го изкарате :). Тогава такива бяха всеки четвърти средно във всички сфери, при журналята всички до един, всеки втори при даскалите (вкл. при висшето), артистите и т.н... Сега пък всеки втори се натиска да е доносник, ама няма реален пазар и интерес, освен на дребно във фирмичката или въобще там където работи. Това е национален спорт - доносничеството.

64

Анонимен

преди 9 години

Агент Максим, 6-то у-е е политическо. Член 1 ви гласеше, че БКП е държавата. Така ако гледаш.... 6 ти у е е душманско.23 год по-късно същите *** ни управляват. Виж къде е БГ виж и останалия свят.