Снимка: БТА

Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Обикновено днес се приготвят и традиционните великденски козунаци.
 
Тя е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.
 
Според предания след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата.
 
Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Благодатният огън ще бъде донесен от Йерусалим днес от църковно-държавна делегация, която се очаква да се завърне в 20.00 ч. на летище "София" .

Българската делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вече над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Според православното вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.

Благодатният огън ще се пренесе от Йерусалим у нас за поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

Благодатният огън ще бъде занесен и в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase