Снимка: архив, Reuters

Нелеп технически проблем е основната причина за смъртта на 32-годишната Галина Мигохосян-Николова, която почина на 29  февруари в "Пирогов" след операция от апендицит.

Блокаж на апаратурата довело до разкъсване на артерия, обясни на специална пресконференция доц. Христо Цеков, началник на Трета хирургия в лечебното заведение.

Пациентката е отишла в "Пирогов" с болки в корема на 26 февруари. След преглед й е предложено да й се направи операция от апендицит. Жената обаче отказала и напуснала болницата.

24 часа по-късно, на 27 февруари, отново посещава "Пирогов" със същите оплаквания и се съгласява да й бъде направена операцията.

Поради определени показания най-напред й е извършена лапароскопия. Именно при тази процедура заради блокаж на системата, прибираща острието на скалпела, се получава разкъсване на артерия в коремната кухина.

Незабавно е направена операция за зашиването на артерията, по време на която е отстранен и апендицитът, уточни доц. Цеков. Разкъсването е зашито, но кръвозагубата е повече от литър.

Няколко часа по-късно се налага нова операция, тъй като лекарите отчитат, че поради повишаване на кръвното налягане в резултат на тромбоза на долните крайници, мястото на зашитата артерия пропуска кръв, а конците са се скъсали.

Още по темата

По думите на доц. Цеков ситуацията е била овладяна, но 48 часа след хоспитализацията възможностите за повлияване са се изчерпали. След настъпване на полиорганна недостатъчност се е стигнало до летален изход.

"48 часа целият мозъчен и технически капитал на "Пирогов" беше съсредоточен в случая. Без двудневните лекарски усилия пациентката можеше да умре за минута на операционната маса", заяви д-р Милан Миланов, началник на анестезиологичното отделение в болницата. Според него това е нещастен случай.

Апаратурата, с която е извършена лапароскопията, е преминала профилактичен технически преглед преди 20 дни, увери той.

По думите му подобен случай в "Пирогов" е имало преди 7-8 години, но не е настъпила смърт.

Не е укривана документация и информация от близките на починалата, уточни проф. Миланов.

По случая е образувано досъдебно производство, а разследващите органи са разпоредили аутопсията да бъде извършена в Александровска болница.

Починалата 32-годишна Галина Мигохосян-Николова е снаха на зам.-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Жалбата е подадена от мъжа й Атанас Николов, който пък е служител в администрацията на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase