Обстановката в Неделино вчера. Снимка: БТА

 Код „червено” е обявен на територията на Смолянска и Кърджалийска област в страната. Това съобщава на сайта си  Националният институт по метеорология и хидрология при БАН. 

В Западна България е обявен код „оранжево“, в останалата част от странаа – код „жълто“. 

Вчера в общините Златоград и Неделино беше обявено бедствено положение. Свлачища затвориха пътищата към шест села в община Неделино. В Смолян валя силен дъжд. Реките са повишили нивата си.
 
Прелели реки има и в Кърджалийско, голяма част от третокласните пътища са залети с вода.
 
Според синоптичната прогноза днес валежите в повечето райони ще продължат, като ще са предимно от сняг, само в крайните южни и източни райони – от дъжд. В крайните източни райони ще има поледици.
 
Значителни количества валеж се очакват в Западна България - между 10 и 20 л/кв.м, а в Родопите – отново около 50 л/кв.м. В ниската част на Родопите снеготопенето ще продължи и в съчетание с интензивните валежи от дъжд там има реална опасност от локални наводнения. Максималните температури ще са от минус 6° в Северозападна до около 6° в Югоизточна България, в София ще бъде около минус 3°. 
 
През нощта срещу вторник от юг валежите ще се активизират и почти навсякъде ще са вече от сняг.  Обстановката ще се усложнява още от силния североизточен вятър, който ще е причина за снежни виелици и навявания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase