Снимка: архив, Булфото

В Мароко задържаха паспортите на 12 български туристи заради неуредени финансови отношения между туроператори, съобщиха от Министерство на външните работи.

След намесата на българското посолство в Мароко, групата български туристи, които бяха на пристанището в Танжер, са получили своите паспорти и вече се на път за България.

По-рано днес групата, която празнувала новогодишните празници в Мароко, не успя да напусне Танжер, след като мароканска туроператорска фирма им задържа неправомерно документите за самоличност поради неуредени финансови взаимоотношения с българската туристическа фирма „Бец травъл”.

За да им бъдат върнати паспортите, туристите били накарани да съберат помежду си около 7000 евро. Българите обаче отказали.

След подадения сигнал българските дипломати в Рабат, координирано с техните колеги в София, настояха пред мароканските власти паспортите да бъдат незабавно върнати, което е факт и нашите сънародници вече могат да напуснат страната, уверяват от външно министерство.

От "Бец травъл" обясниха пред БНТ, че били планували да преведат парите след празниците. В същото време обаче сумата не стигнала до мароканците, защото при пращането на парите изписали грешно IBAN-а на сметката.

.

 

Коментари Напиши коментар

27

SAMI

преди 11 години

"Алма тур БГ" преустанови работата си и остави хиляди необслужени туристи..." или "Къде е Венета Груйчева измамницата от Вени тур?" или "...туристическата агенция "Мейкомс", успяла да завлече парите на доста хора." и мноооого, много други, списакът е дълъг и все лицензирани фирми. И какъв е извода? Държавата не си върши работата, а само събира такси за издаване на удостоверения, без прецизен подбор и строги условия като допуска всеки да развива дейност. И кой остава потърпевш?! НИЕ-озлобени и

26

Анонимен

преди 11 години

Имам познати, които от две години живеят в Мароко и за нищо на света не искат да се връщат в Бг. Не знам, коя е талибанската държава, след като тази Никова-Мишева, отдавна извършваща не само не е в затвора, ами дори законодателството позволява престъпниците да се заобикалят закона за лиценза

25

Вальо

преди 11 години

Проблемът е, че МИЕТ контролира единствено за наличие на застраховка "Отговорност на туроператора" и нищо друго. По този начин собственици на туристически агенции с отнет лиценз, регистрират нова фирма и чрез подставено лице, отговарящо на изискванията за управител на ТА получават отново лиценз, а после прекратяват трудовия договор на "управителя" и отново мошеничества. Като пример - лично познавам действащи учители управители на ТА, а те не отговарят на изискванията на ЗТ да са такива