Изкуственият плаж край брега в курорта "Русалка“ ще бъде принудително премахнат от строителния контрол на 12 декември, съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за Investor.bg.

Премахването на бетоновите пръстени, които са използвани за създаването на плажа, ще се контролира от служители на районната дирекция за строителен контрол в Североизточна България, представители на община Каварна и полицейски служители.

Заповедта за премахване на изкуствения плаж е издадена още през декември миналата година. Тя беше обжалвана пред всички инстанции от фирмата на Николай и Евгения Баневи „Паррус“ ЕООД, която е собственик на ваканционното селище, но през май Върховният административен съд окочначелно потвърди решението на строителния контрол за премахването на плажа.

Още на 14 ноември дирекцията е уведомила „Паррус“ ЕООД за изпълнението на заповедта. Това става ясно от публикувано на сайта на строителния контрол съобщение до управителя на "Паррус" - дъщерята на Николай Банев Мария Банева.

През декември миналата година беше разрушена и незаконно изградена буна на брега край курорта "Русалка".

От години държавата се опитва да осигури свободен достъп до плажа „Русалка“. Периодично строителният контрол премахва поставяни от собствениците на ваканционния клуб бариери.

Миналата година се установи, че отново се събира такса за паркинг от плажуващите. На неохраняемия плаж бяха поставени и чадъри, за ползването на които също се плащаше.

ДНСК съобщи, че е в ход събарянето и на незаконни строежи по южния плаж в Несебър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase