Снимка: архив, Булфото

Центърът за защита правата в здравеопазването ще сезира прокуратурата и премиера Бойко Борисов за нелегитимност на болница "Лозенец" в извършването на детски чернодробни трансплантации, съобщи д-р Стойчо Кацаров.

Оттам настояват премиерът Бойко  Борисов да освободи от поста незабавно директора на болницата д-р Любомир Спасов, докато се разследва вината на длъжностните лица, издали разрешителното на болницата.

Според организацията издаденото разрешително за чернодробни трансплантации не отговаря на нормативните разпоредби, тъй като лечебното заведение не отговаря на медицинските стандарти по урология, по хирургия и на наредбата за извършване на трансплантации на органи, тъкани и клетки.

В болницата нямало нито един специалист по чернодробна, панкреатична и жлъчна хирургия, нито детска клиника по хирургия.

От 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина, отчетоха още от центъра.

"Всички твърдения за нелегитимност на детските чернодробни трансплантации, не отговарят на истината", коментира пред БТА директорът на болницата доц. Любомир Спасов.

Гарантираме, че Университетска болница "Лозенец" отговаря на всички нормативни изисквания - като професионални и материални ресурси, за да осъществява тази сложна, високотехнологична медицинска дейност, заявява още д-р Спасов, цитиран от пресслужбата на болницата.

Междувременно от министерството на здравеопазването съобщиха, че Университетска болница "Лозенец" има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи.

Разрешителното е подновено на 21 януари 2011 г. на базата на документи, предоставени от болницата.

От ведомството обясняват, че в най-скоро време ще бъде извършена проверка на лечебното заведение от изпълнителната агенция по трансплантации.

От 2007 г. досега в болница "Лозенец" са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като с летален изход са 6 от тях. Това означава, че смъртността при тези операции е 43 на сто, съобщават от МЗ.

От 3 февруари 2011 г. в лечебното заведение не са извършвани детски чернодробни трансплантации, допълват още от пресслужбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase