Снимка: Архив, Булфото

С едноминутно мълчание и запалена свещичка беше почетена днес паметта на всички донори у нас в Европейския ден на донорството в Градинката на донорите в парка "Заимов" в София, съобщиха от Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от МЗ и Изпълнителната агенция по трансплантация /ИАТ/ с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата.

За първи път през тази година бяха връчени награди на координатори по донорство. За цялостен принос в развитието на
донорството бяха наградени проф. д-р Параскева Стаменова от СБАЛНП "Св. Наум", проф. д-р Милан Миланов - УМБАЛСМ "Н. Й. Пирогов" и доц. д-р Вилиян Платиканов - УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, посочват от МЗ. За високи постижения бе отличен и координаторът по донорство д-р Петко Загорчев от МБАЛ Шумен.

Призовете бяха връчени от заместник - министъра на здравеопазването д-р Кирил Добрев и директора на ИАТ доц. Силви Кирилов.

В памет на последните донори у нас през тази година бяха засадени и още две рози в Градинката на донорите. У нас от
животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек - 807 човека.
Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел. В България Европейския ден на донорството се отбелязва за втора поредна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase