Снимка: Булфото
fallback

Хубавият козунак има специфична златисто-кафява на цвят коричка. Тя обикновено е богато поръсена със захар, която се карамелизира по време на изпичането на изделието.

Така председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева коментира пред „Фокус“ как да разпознаем доброто сладкарско изделие особено сега преди Великден.

Хубавият козунак е лек като тегло, но е доста богат обемът му. Има специфичен мирис на лимон, на фрукти и на ванилия. Козунакът има една характерна сладост. Освен това при разчупването му се забелязват т. нар. конци на тестото, защото се спазва специфична технология при производството.

При нея се формира тестото в определени нишки, които се запазват, въпреки изпичането и втасването. Козунакът в никакъв случай не може да има структурата на хляб.

В козунака освен брашно задължително се влагат яйца, мазнина, прясно мляко, мая и не малко количество захар. Фрукти, мармалад, ядки, локум – това са допълнителни суровини, които всеки може по избор да вложи, каза още Кукушува.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

@@@@

преди 13 години

ХУБАВИЯ КОЗУНАК Е ДОМАШНИЯ. ЕДНО ВРЕМЕ КОГАТО МАЙКА МИ СЪС КОМШИИКИТЕ ГИ ЗАМЕСВАХА ОТ РАНИ ЗОРИ. ЦЯЛАТА КЪЩА УХАЕШЕ НА ЛИМОН , ВАНИЛЯ БРАШНО И ЯЙЦА. А ПОСЛЕ ГИ ПЕКЪТ ВЪВ ГОРЯЩАТА ФУРНА НА ИСТИНСКИ ОГЪН. ПОМНЯ ЧЕ КАТО ОТВОРЯТ ФУРНАТА ЦЯЛАТА МАХАЛА УХАЕШЕ. Е ТОВА Е ТО ХУБАВОТО СТАРО ВРЕМЕ -А СЕГА КОЗУНАК БЕЗ ЯЙЦА БЕЗ МЛЯКО СЪС МАРГАРИН- ПРОСТО ЕДНА ПИТА НАМАЗАНА СЪС СЛАДКА ЗАХАР.

60

МЕСТЕН ОТ БЪЛГАРИЯ

преди 13 години

няма разпознаване докато не го усетиш/вкусиш/,като ГЕРБ-ГРОБ, външно е идеален а в действителност- менте и пълен *** ,както се беше изказал един такъв в нац. ефир за себеподобен-властимащ.ДОЛУ ПОЛИТИКАТА ДА ЗАПАЗИМ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ДОБРОДЕТЕЛИ-ВКЛЮЧИТЕЛНО ДОМАШНИЯ КОЗУНАК С ЯЙЦА , МАЯ И МЛЯКО.

59

абе.....

преди 13 години

....хубавият козунак е този,който си го направиш сам и знаеш какъв е състава му.От магазините е подсладен хляб,а не с аромат на лимон.

fallback