Снимка: Reuters

На пристанище Мармарис около полунощ благополучно пристигна  турският военен ферибот "Искендерун", с който бяха евакуирани  22-ма български граждани от Либия.

След около 30-часово пътуване от либийското пристанище Бенгази, в Мармарис пристигнаха 1518 души, като 427 от тях са  чужденци. Най-голяма е групата на виетнамските граждани - 208  души.За тяхното посрещане на пристанището Мармарис бе дошъл  военният аташе на посолството.

Корабът бе посрещнат с цветя от валията на Мугла Фатих  Шахин, командващият военноморската база Аксаз и депутати от  Партията на справедливостта и развитието.

Извеждането на пасажерите от кораба, както и паспортните и  митническите процедури, продължиха почти през цялата нощ.  Войници охраняваха през цялото време пристанището. Триста от пътниците преминаха отделни процедури, тъй като  бяха без паспорти.

Още по темата

Пред телевизионните камери някои от завърналите се турци  казаха, че в Либия в момента е ад и че няма сигурност за живота  на хората, но други заявиха, че ще се върнат отново там, щом  обстановката се успокои. Мнозина от пътниците изглеждаха уморени от дългото пътуване. Няма информация за болни и пострадали.

Служители на турския червен полумесец раздаваха на  пристанището топла супа и вода на пристигащите. За групата на българските граждани е бил резервиран хотел в  Мармарис. Онези от тях, които желаят, могат да тръгнат днес с  автобус от Мармарис за Истанбул, откъдето ще могат да отпътуват  за България.

Преди "Искендерун" в Мармарис се завърна и военният кораб  "Оруч Реис", с който пристигнаха още 220 души. Числото на  евакуираните от Либия турски граждани надхвърли 17 хиляди души,  но евакуацията продължава. Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви,че досега 42 държави са поискали съдействието на Турция за  евакуацията на техни граждани от Либия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase