Снимка: БГНЕС

Българското правителство като цяло уважава религиозните свободи, но не прилага последователно съществуващото законодателство по религиозните въпроси, сочи докладът на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света за 2010 г.

Дискриминацията, тормозът и обществената нетолерантност спрямо някои религиозни групи обаче все още се проявяват от време на време, а вандалските прояви срещу джамии зачестяват, се отбелязва в доклада.

В него се изразява и безпокойство, че правителството ни не е действало проактивно, за да предотврати случаи на обществено насилие.

Продължават и съобщенията за нетолерантно отношение от страна на полицията и местните власти.

Някои "нетрадиционни" общности са изправени пред дискриминация и предразсъдъци от местните власти в някои общини, въпреки че са получили национална регистрация от Софийския градски съд, изтъква още Държавният департамент.

Той посочва, че на 3 ноември 2009 г. полицаи са попречили на събиране на членове на "Свидетелите на Йехова в Сандански" и са поискали документ, доказващ, че са регистрирани от общината. Продължават да постъпват многобройни оплаквания от мюсюлманите за оскверняване на техните храмове в България, отбелязва докладът.

Като пример са дадени случаите на опожаряване на джамията в Никопол през октомври миналата година, подпалването на благоевградската по същото време и на карловската джамия през април тази година.

Посочени са и случаи на оскверняване на мюсюлмански храмове със свастики в Благоевград, Пловдив, Казанлък.

Представители на еврейската общност са сигнализирали за оскверняване на еврейски училища в София на 10 март и за нападение с коктейли "Молотов" на 13 юли по синагога в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase