Финансовото министерство не предвижда ръст на минималната работна заплата. Това обяви заместник финансовият министър Владислав Горанов по повод лансираната идея на социалния министър Тотю Младенов през 2011 г. минималната работна заплата от 240 лева да се увеличи на 270 лева. 

Аргументът на Министерството на труда и социалната политика е, че по този начин ще се ограничат "сивата" икономика и нерегламентираните плащания за труд, защото се увеличава автоматично общият минимален осигурителен доход.

„Финансовото министерство смята, че нивата на минималната заплата трябва да се съхранят на тазгодишните им стойности, а пенсиите не би трябвало и през 2012 г. да се увеличават. Много ги вдигнахме, в година на криза особено", коментира Горанов.

Днес той представи пред Съвета за икономически растеж намеренията на финансовото ведомство да вдигне акцизите на горивата и ДДС за пакетните туристически услуги за следващата година.

Бензинът и дизелът ще поскъпнат с 2-3 стотинки следващата година, ако се приемат предлаганите ставки на акцизите.

Поскъпването се налага заради ангажимента на България да достигне минималните нива на облагане на горивата в Европейския съюз.

Предлага се в туризма да се въведе еднакво облагане от 14% за груповите и индивидуалните пътувания. Това ще доведе до поскъпване със 7% на пакетните услуги и поевтиняване също със 7% на хотелските нощувки, когато не се реализират през туроператор.

От бранша посочиха, че договорите за следващата година вече са подписани при сега действащата ставка и този печеливш сектор ще понесе тежък удар при нова стойност на ДДС.

Основният удар от увеличаването на ДДС ще бъде за хотелиерите, защото по-ниската ставка на ДДС се отнася само за хотелското настаняване. Едва ли има в Европа хотелиери с такива кредитни задължения, колкото са нашите, коментира председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова.

Тя посочи, че е отчетен среден ръст от около пет на сто за тази година в туризма, и то главно в приходите от нощувките.

„Закрепихме се като търсена дестинация при голямата конкуренция и не бива да правим рискови движения, за да не загуби страната рейтинга си, заяви Соколова.

Останалите данъци и осигуровките за следващата година няма да се пипат, предлага финансовото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase