Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Няма достатъчно фактори, които да оправдаят поскъпването на  хляба и на олиото, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседанието на Министерски съвет.

Според него е странно как синхронизирано стават увеличенията. Други институции обаче трябва да проверяват дали няма картелно споразумение, смята министърът.

„Имаше тенденция за повишаване цената на пшеницата на световните борси. В момента тенденцията е обратна, т.е. има понижаване на цената. Аз очаквах така както бързо повишиха цената, да реагират и да я понижат, а за сметка на това виждаме увеличаване. Държавата няма механизъм, с който да се намеси, формирайки цената, но въпросите остават, защото е ясно, че те не работят с пшеница, която е на световната борса в момента. Мелниците имат запаси“, посочи Найденов.

Винаги могат да се оправдаят с цената на горива, заплати, осигуровки и т.н., допълни той. Найденов изтъкна, че тази година реколтата е много добра и като количество, и като качество и няма опасност от дефицит.

Според него въпросителните са около мелниците, цената на брашното и как се формира тя. Той допусна, че "някой пробва пазара".

"Основният довод на хлебарите е, че цената на брашното е висока. Ако питате мелничарите, те ще кажат, че цената на зърното е висока. Но много голяма част от зърнопроизводителите са си продали продукцията на зелено и с договори на цени, много по-различни от тези на световните борси", изтъкна министърът.

"Тoест имайте предвид, че мелниците не са я купували на тая цена, която е на борсата в Чикаго в момента", каза още той.

Земеделският министър отбеляза, че реколтата на слънчогледа е много добра. По думите му наистина на световните борси има поскъпване на слънчогледа и на някои масла, но "у нас много бързо някакси се реагира" на това.

Земеделският министър отбеляза още, че се очаква реколтата на царевица да бъде най-силната от пет години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase