Снимка: БГНЕС

Наш възмутен потребител сигнализира в платформата на Helpbook.info за нововъведените безумни правила в столично училище. Децата до четвърти клас са превърнати в затворници и принудени да прекарват по над десет часа в сградата, без възможност родителите да могат да ги вземат преди 17.45 ч.

"Опция за попълване на декларация от родител или друг подобен документ за по-ранно вземане за момента не ми е предложен. След проведен разговор по телефона с госпожата разбирам, че това е свързано с неспособността й да осигури безопасност на децата, предвид извършващия се строеж в сградата на училището. Ако това е така, то би било редно строежът да се замрази през учебната година, а не децата да се превръщат в заложници на лошата администрация.

Предложена ми беше друга опция за прибирането на детето, а именно 16.05 ч., което е меко казано обидно за всеки работещ родител. Не знам в кой свят живее администрацията на училището, но за да оцелява едно българско семейство е необходимо да работят и двамата родители на пълен работен ден (това означава 8 часа, без да броим обедната почивка) и опция да прибирам детето си в 16 ч. просто няма.

Четири пъти в седмицата детето ми ходи на спорт след училище (плуване и гимнастика). Заниманията й по спорт са изключително важни (както и за всяко друго малко дете), защото освен разтоварване от психическото напрежение от прекараните дълги часове в училище, в нейния случай са свързани и с профилактика на здравословни проблеми.

Мое право като родител е да взема детето си, щом това не нарушава учебния процес, а учебният процес по това време на деня отдавна е приключил! Заниманията по интереси, които „разтягат“ учебния ден до 10 часа и запълват работното време на учителите, са интересен педагогически подход...

Цялата организация създава опасност и риск както за емоционалното здраве на детето ми - 9-годишно дете затворено в училище по 10 часа без опция след това да разтовари със спорт. Ако в 18 ч. тепърва си тръгваме от училище, ако изобщо намерим опция за спорт, ще трябва да се прибираме в 20 ч. Създава опасност и за физическото й здраве.

Предвид изложеното, моля да бъде извършена проверка как и на какво основание е наложена забрана на родителите да прибират децата си в по-ранен час, като отново подчертавам, че това не нарушава учебния процес. Заниманията по интереси не са учебен процес. Кой педагог определи, че е здравословно толкова малки деца трябва да стоят затворени по 10 часа.“

С останалите сигнали можете да се запознаете в платформата на Helpbook.info, където можете да подадете оплакване към отговорните институции, които да предприемат действия по решаване на проблема и да бъдете уведомени писмено за предприетите мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase