Снимка: Bulgaria ON AIR

За да имат успех младите хора, всичко зависи от учителите не само в България, но и в целия свят. Съжалявам, че толкова късно се сетиха нашите представители в парламента, че трябва да се погрижат и за народа си. Не е приет бюджетът, очакваме удължаване. Направихме десетина пъти срещи с министъра на финансите и договорихме увеличаването на работните заплати в Сектор "Средно образование" от 1 януари 2023 година, като средствата са заложени в бюджета.

Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ става въпрос за 546 млн. лв.

"От тях и за увеличение на работните заплати на учителите, на непедагогическия персонал, така че очакваме в най-скоро време приемането на бюджета, защото годината си отива. И на този етап средствата ще бъдат достатъчни за покриване на инфлационните процеси. Сещаме се за учителите в навечерието на 24 май и 1 юни, или на 15 септември, но учителят е една много важна длъжност за общественото развитие, а трудовото възнаграждение на хората, работещи в образованието, е ниско", допълни Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че има напрежение сред учителите.

"Ние сме готови да излезем на протестни действия. Синдикатът на българските учители се подготвя от 3 месеца за това. Минималната работна заплата и началната на учител, излизайки от университет, не трябва да бъде по-ниска от 1900 лв. А тях ще ги достигнем с това увеличение, което ще върнем от 2023 година", коментира председателят на Синдиката на българските учители.

Попитана какво трябва да се промени в учебните планове и програми, тя отговори: "От 2 години има работни групи, които работят да усъвършенстват учебните програми по различните учебни дисциплини. Ние сме почти готови. Дълги години водим дискусия, защото българското образование има преимущество пред другите образователни системи, защото даваме широка общообразователна подготовка за ученици и студенти. Отличаваме се в Европа и света. Много внимателно трябва да променим учебните планове, особено за 1 и 4 клас."

Такева подчерта, че в момента около 2300 пенсионирани учители работят у нас.

А с отпуснатите им пари, които са поискали, те ще могат да подобрят и храната за предучилищните групи. Янка Такева не скри, че са готови и да влязат в парламента: "Не си позволяват да ни ухажват, учителят е високо интелигентен човек, държат се с уважение и респект."
 

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 3 месеца

Ами учителите ги вземат тия заплати.Основна заплата+процент прослужени години други допълнителни възнаграждения,занимания по интереси,лекторски,работа с деца със СОП,ДМС,клас квалификация, за класни ръководители.... и минават повече от 2400-2600лв бруто.Отделно ваучери ,пари за дрехи ,безплатни екскурзии,семинари ....Така,че 1900 лв искат - получават ги.

80

Анонимен

преди 3 месеца

Учителите са като украинците,само искат,искат,искат! А дали дават нещо насреща!Не! Точно заради тях,образованието в България е на толкова ниско ниво,а това е показателят, който трябва да определя и размера на възнаграждението им!По тая логика,не заслужават заплати по високи от 1200лева,даже и това им е много!

79

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 67, хайде сега кажи и колко прибира от частни уроци. И си признай, че и стотинка не плаща данъци! Стига лъгахте, че сте смешни вече! Всички учители дават частни уроци! И всички мамят с данъците! Щом мамят, нито заплати, нито пенсии!