Снимка: БГНЕС

Сигнал за поставени взривни устройства в няколко бургаски училища изпразни класните стаи вчера. Бяха евакуирани стотици деца. Всички училища на територията на града бяха щателно проверени за взривни устройства.

Експертът по сигурност Георги Балев сподели, че не определя случая като хакерска атака, тъй като не са нанесени щети.

"Виждаме изпращане на едно масово съобщение, откъдето идва целият проблем. Доста е лесно да се направи имейл и да се спусне по такъв начин, че да не се разбере какъв е изпращачът. Имейл системата е създадена през 70-те години и начинът на проследяване не ни помага много в днешни дни. Много лесно може да се създаде сървър, от който да се изпращат съобщения от всяка част на света", смята той. И допълва, че вероятно авторът на бомбените заплахи е потиснат човек, още ученик.

Още по темата
"Той е искал да се почувства по-силен, за него светът е училището, затова е разпратил мейли до училища. Вероятно е от Бургас, защото в Телеграм канала си използва бургаска медия, която само бургазлии познаваме. За мен това е човек, който е в България, в Бургас", заяви експертът пред Нова телевизия.

По думите на Пламен Петков един от начините да се затрудни установяването на изпращача е използването на виртуална частна мрежа или VPN. Той "маскира" геолокацията на адреса.

"Чрез нея дори да се намирате в Бургас, в дадения момент може да показва, че сте в Холандия. Всеки имейл има IP адрес, който удостоверява самоличността. Целта на VPN е да промени тази самоличност, за да не се разбере кой е човекът зад него", обясни той.