Снимка БГНЕС

Очаквам подобни бомбени заплахи като тези в училищата да станат ежедневие, заяви пред bTV бившият директор на отдел "Киберсигурност" към ГДБОП Явор Колев.

Целта на заплахите е всяването на паника и страх и тази цел е постигната, посочи той.

Още по темата
"Според мен такива атаки в контекста на войната и изострящата се международна обстановка ще станат ежедневие и ще са към различни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни", каза Явор Колев.

Той коментира, че имейлът, изпратен до училищата, е написан на български с помощта на "Гугъл преводач" и подателят е вероятно група от Руската федерация, която подкрепя военните действия в Украйна. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни Колев.

"Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи", смята Колев.

"Последната инструкция от подобен характер, която училищата са получавали, е от началото на 2000 г. Оттогава досега няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво е прави в такава ситуация", коментира на свой ред директорът на 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

"Да допуснем, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и учениците да бъдат пуснати за един ден", каза Стаматов.

В понеделник десетки училища в София, Варна и Бургас получиха сигнали за бомби. Днес сигнал има в в 22. СЕУ „Георги С. Раковски“ близо до НДК в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase