Снимка: Pixabay

Нидерландия е най-желана дестинация за българските кандидат-студенти, заяви Николай Хистанов - мениджър "Програми висше образование в чужбина" в "Интеграл образователни програми".

А съотношението на завръщащите се в България и тези, които остават в чужбина, е 50:50, отбеляза  Христанов. Според него предимствата на тези, които се връщат с образование от чужбина, са уменията, практиката, контактите и начинът на мислене.

"В последните 1-2 години най-предпочитани продължават да са Нидерландия - тя все още е водеща сред кандидатите след Брекзит и след като се промениха условията във Великобрания, особено в последната година набюдаваме засилен интерес към Белгия и Италия, Германия и Австрия са сред дестинациите, които предлагат доста разнообразие от програми на немски и английски език. Великобритания също, въпреки по-високите такси, предизвиква желание на кандидатите. Там драстично намаля интересът след 2020 г., след излизането на страната от ЕС, но кандидатите търсят престиж и университети на Оксфорд, Кеймбридж и други", посочи той в интервю пред БНР.

По думите му интересът към Нидерландия е на база на няколко фактора: "Единият от тях е политиката на държавата да намалява таксата наполовина - от 2000 евро за първата година студентите плащат 1000 евро. Втората причина е, че има доста програми на анлийски език и всеки може да намери нещо за себе си. Третата причина е, че университетите в Холандия са два типа - практически и академични, което означава, че отново спрямо желанията на кандидатите и сферите, в които искат да се реализират, могат да намерят най-подходящото учебно заведение за тях. Имат възможности да карат стажове по време на следването. Ръстът на българските студенти през последните няколко години е голям".

Образованието в скандинавските държави е безплатно, което компенсира по-високия стандарт на живот, обясни Николай Хистанов. По думите му издръжката на един студент в тези страни е межди 900 и 1200 евро месечно.

Той е категоричен обаче, че не е задължително високата семестриална такса да определя престижа на учебното заведение.

Според него предимствата на висшето образование в чужбина е, че дори и базите на университетите предоставят възможност на студентите да практикуват по време на обучението.

"Те могат да се докоснат до практическата част на преподаването. Впоследствие в комбинация с възможностите и взаимоотношенията на университетите с различни компании ги правят много по-конкурентни на пазара на труда. Стандартно повечето университети, които са на челни места в класациите, имат над 80%, в някои случаи 90% студенти, които 6 месеца след завършването са си намерили работа в същата сфера. От обратна връзка на студенти, които ние имаме, голяма част от тях успяват да се реализират", изброи той.
 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 месец

Не се връщайте деца! Тук нямате бъдеще! България е змиярник от злобни и мързеливи хора , гето на невежи антиваксъри.

16

ПрофесОр

преди 1 месец

Имаме голям наплив в СУ от Южна Америка и Африка за история на България . Завършват и директно почват лекарски практики обратно в родината си щото няма как да се провери какво са учили тук. Много ни ценят на Запат.

15

Анонимен

преди 1 месец

С една дума, ако краката ти са ходили а главата ти е била другаде през време на образованието си оставаш същия аутсайдер,какъвто си бил и преди"школовката."Някой такива екземпляри завърна ли се в БГ и навлезнали в политиката са от същия сорт.