Снимка: БГНЕС

В училище да се въведе оценка за дисциплината, която да влияе при формирането на бала при кандидатстванеq uакто и да се поощряват партниращите родители. За това настояват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". съобщи БНТ.

Гицка Харизанова е дългогодишен преподавател по български език.

Още по темата
Работила е с деца на различна възраст в няколко училища в Русе. Казва, че дисциплината е важен компонент от обучението.

"Според мен е крайно време да има такава оценка, защото има много фрапиращи случаи – ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, които пречат на пряката работа на учителите и се смятат за недосегаеми, и срещу тях много трудно могат да се вземат някакви рещения. Ако родителят не обедини усилията си с тези на учителя, заедно не работят в една и съща посока, няма как да се постигнат добри резултати и тогава санкциите няма как да изиграят тази роля", заяви Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Даниел Акъллиев има две деца. Според него оценката за дисциплина ще е оценка едновременно на детето, на родителя и на учителя, защото това е процес. Но дали тя ще окаже въздействие върху поведението на детето зависи от много фактори.

"Викали са ме в училище и то неколкократно, но след съответен разговор вкъщи с детето определено се получаваше корекция", казва той.

Освен начина на взаимодействие между учители, родители и ученици, според Гицка Харизанова, трябва да се преосмисли и системата за финансиране на училищата.

"Тази криворазбрана практика – парите да вървят с ученика. Голяма част от тези ученици, които нарушават правилника на училището, не се наказват или родителите завеждат дела", Гицка Харизанова – преподавател по български език и литература.

Коментари Напиши коментар

29

Даскала

преди 1 месец

Учителят не може и не е длъжен да е "възпитател" на дете над 7 години, което живее в къщата на своите живи родители!

28

8

преди 1 месец

Това са учители от вчерашния ден на българското училище!

27

Алек

преди 1 месец

Напълно съм съгласен! Не е добре келеметата да имат правото да пилят нервите на учителите, докато учителите да не могат дори и един шамар да му ударят.