Снимка: БГНЕС

Оставаме в протестна готовност, ако не бъдат отпуснати повече пари за образование.Искаме поне 20 процента увеличение на заплатите на учителите.

Още по темата
Това предупреждение отправи в студиото на Нова председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.

"Учителските заплати и на работещите в системата на образованието достигнаха едно отстояние от 125 процента от средната брутна работна заплата. Това даде възможност на много млади учители да влязат в системата. Но те не са толкова много и средната възраст на работещите е около 55 години. Ако повишаването на заплатите не продължи – няма да има приток на млади кадри", посочи той.

По думите му синдикатите искат поне 20 процента увеличение на заплатите. „Ако не бъдат отпуснати повече средства за образование, много лесно напрежението може да прерасне в протести или стачка. В момента коментираме  подобни действия, но не ми се иска това да се случва”.

Коментари Напиши коментар

93

Радослав Андреев

преди 2 седмици

Необходимо е да се прекатегоризира труда на педагогически и непедагогически персонал в образователната сфера. Когато са Втора категория труд,ще говорим за някакви реални увеличения Важно е какво остава като нетна сума и защо не се признава целия трудов стаж,а само педагогическия С тези увеличения само мотивирате хората с дълъг рудов стаж и преклонна възраст да не напускат системата никога. Втора категория труд или излизаме на улицата и събираме ,рокери,футболни фенове,роители!

92

Анонимен

преди 3 седмици

Мислете за всички, работещи в сферата, не само за учителите. Непедагогическия персонал понякога има повече отговорности от един учител. Не става въпрос заплатите да са еднакви! А да има разумно увеличение на всички! Иначе едните изостават и то много . Отговорността за живота и здравето на децата е на всички!

91

7

преди 1 месец

И тези са ви много на некадърността ви отгоре!