Снимка: БГНЕС

Финансирането на училищата е затруднено заради политическата нестабилност в България.

Важно е да бъде приет бюджет за тази година възможно най-бързо, заяви Златка Димитрова от Сдружение "Образование България 2030" пред Bulgaria ON AIR.

Другият основен проблем е изоставането в нивото на образование по редица индикатори в сравнение с други европейски държави. Това се потвърждава и от последния мониторингов доклад на Европейската комисия, подчерта тя.

"По по-голямата част от индикаторите - дали образователната система успява да обхване учениците в училище, дали успява да им помогне да придобият умения, които ще им бъдат полезни и за живота, и за работата, ние не трябва да бъдем на опашката на европейските държави, а да напредваме", категорична е Димитрова.

Независимо от законовите промени, реформите у нас не се случват. Българската образователна система е в осезаем и сериозен застой, заключи тя.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 месец

Образованието е обучение и възпитание- нито едното, нито другото е налице. Учителите без компетентности, способност за преподаване и оценяване. Учебният материал- объркан, сложен, неразбираем от децата. Учениците без дисциплина с много права и без задължения, лесно преминаващи нивата. Училищата- борба за бройка- сигурен бюджет, родителите- без желание да помагат на децата вкъщи. Всички участници в образованието не полагат необходимите усилия. Акъл не се налива, а се учи-запаметява-прилага

8

4

преди 1 месец

Не е в застой -тя регресира!Подкрепаджиите,една терористична организация,предлагат оценка на поведението на учениците!?В кое време сте?Гербаджийските директори задържат развитието на образованието!Вън от училище!

7

Анонимен

преди 1 месец

Да, реформите са матури и матури до спукване, с нулево обучение в уилищата и частни уроци, некадърни учители и жесток тормоз в една фалирала от европейски проекти образователна система!