Снимка: БГНЕС

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 1 000 000 лв. за Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" в Молдова.

Те ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на външните работи за тази година.

Още по темата
Посочва се, че предоставянето на средствата ще допринесе за преодоляването на финансовите проблеми, пред които е изправено висшето учебно заведение. Подобряване на образователните практики и на материално-техническата база на университета би имало положителен ефект върху неговото развитие и би способствало за увеличаване на интереса към него сред учениците и кандидат-студентите от българската общност в Молдова.

Изтъква се, че оказването на безвъзмездна финансова подкрепа от България за Тараклийския държавен университет е в унисон с последователната и целенасочена политика на българското правителство за гарантиране правата и интересите на българските общности в чужбина, при спазване на местното законодателство и нормите на международното право.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 месеца

Не мога да разбера защо пак мрънкате и обиждате за тази буквално дребна сума спрямо размера на бюджета. Вижте колко пари се дадоха за урките (извън тези от ЕС). А тук става въпрос за хора с българско самосъзнание, които искат да учат на български, евентуално да дойдат в България, защо да им затварят университета. Или ще борим демографската криза като си вкарваме урки, както предложи Киро т ъпото.

8

Теди

преди 2 месеца

ПАРИ ЗА АНКЕТИ ЗА НАДОМНА РАБОТА НЯМА, ХОРАТА УМИРАТ ОТ ГЛАД И СТУД

7

ГулюГулю

преди 2 месеца

Време е за денафикация на евроатлантиците в България. Със или без Русия време е за ново Белене за евроатлантиците