Снимка: БГНЕС

Синдикат "Образование“ предлага да се дават стимули на тези родители, които добре са възпитали децата си.

Синдикатът е направил национално изследване относно неработещите политики и практики в Закона за предучилищното и училищно образование, в рамките на което „Политика за възпитание и формиране на ценностна система“ е посочена като неработеща, пишат в анализ до медиите синдикалистите.

Възпитанието на деца и ученици по предложение на Синдикат „Образование“ е в ЗПУО и е основен компонент на българското образование от 2016 г. Но стратегията на МОН визира препоръки и задължения само и единствено към учителя, а родителят и ученика са оставени на автопилот, пишат още те.

"Възпитанието като процес е фундаментално за цялостното образователно израстване на индивида, като основополагането на последното е от родителите в най-ранна детска възраст.

Основният контрапункт на формирането на ценности сега е, че това поколението родители израсна във време, в което безнравствие и беззаконие беше обхванало цялата българска държава, а на учителите им беше „наредено“ да преподават, без да възпитават.

Оттук прозира и друга неработеща политика: „Политиката по "Права и задължение на родителите“.
Българският родител е толериран безкрайно от институциите и техните администрации като стане въпрос за резултати на ученици, за възпитание и правила, както и за решения и действия на учители и директори. Затова някои български родители превръщат в хоби писането на жалби до всички възможни институции, най-много МОН и РУО. Само че тези действия на родители с възпитателни дефицити възпитават в невъзпитание своите и чужди деца и ученици", смятат синдикалистите.

Синдикат „Образование“ предлага следните стъпки и промени за ефективно формиране на „Политика за възпитание и формиране на ценностна система“:

-    Училищният правилник да се спазва безпрекословно от ученици и родители!
-    Да се продължи въвеждането на „Гражданско образование“ в останалите образователни етапи!
-    Да се въведе оценка за мерене на дисциплината и възпитанието!
-    Да се толерират и стимулират родители, които са се справили добре с възпитанието на децата си!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase