Снимка: БГНЕС

Норовирус е причинителят на стомашните проблеми на учениците от Спортното училище в Пловдив, които бяха приети в Инфекциозна клиника. Това стана ясно, след като излязоха резултатите на хоспитализираните деца от Националния център по заразни и паразитни болести.

Норовирусите се предават по различни начини, както по въздушно-капков път, така и чрез недобре измити плодове и листни зеленчуци, устойчиви са на високи температури и имат инкубационен период до 3 дни, предаде БНТ.

Още по темата

Според Регионалната здравна инспекция няма как да се изключи храната като източник на заразата, тъй като няма как толкова много деца по едно и също време да получат едни и същи симптоми.

Припомняме, че близо 70 деца проявиха симптоми – болки в стомаха, повръщане и разстройство, 14 от тях бяха приети за лечение в Инфекциозна клиника. Всички те вече са добре и ходят на училище и тренировки.

Норовируси обаче не са открити в храната, която учениците са консумирали в стола, заявиха от Агенцията по храните и обясниха, че според резултатите от изследванията, менюто не е причина за масовите стомашни проблеми.

Столът на спортното училище остава затворен до края на месеца, в момента там се извършва пълна дезинфекция. Ще бъдат направени контролни проби и ако те са чисти, трапезарията, в която се хранят близо 300 ученици, отново ще бъде отворена, обясниха още от Агенцията в Пловдив.

Коментари Напиши коментар

10

Божинката

преди 2 месеца

Норовирус е като коронавирус но е норонавирус!!

9

Лекар от първа линия

преди 2 месеца

Абе какъв норовирус!? Още 2020 г. обявиха че всички вируси са изчезнали и сега има само КОВИД-19! Връщайте златната клинична пътека, че ще се мре, ама яко ще се мре!

8

Ветеринар

преди 2 месеца

Не ми се вярва баш , ама хайде.