Снимка: Bulgaria ON AIR

Насърчаване на гражданското образование и медийната грамотност на ученици от горните класове - това цели Националната инициатива на фондация "Европейски институт" "КЛАС [Критични:Любознателни:Активни:Смели]". Европейският институт работи с над 350 учители и близо 300 ученици от 14 български града при въвеждане в час на темите как младите хора да бъдат активни.

"Гражданското образование присъства в нашата образователна система от около 80 години, то е изключително важно. То изгражда личност, която създава добрите нрави в едно общество. В 11 и 12 клас имаме специална дисциплина "Гражданско образование", където големите ученици изучават ролята на държавата, функциите на държавността, всичко свързано с правата на гражданите, различаването на фалшивите новини...", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в "България сутрин".

По думите ѝ в гражданското образование има много теми и трябва да се усъвършенства наредбата за него - да бъде пренаредено учебното съдържание. Винаги може да се намери място за най-важните неща - човек да стане добър гражданин, климатичните промени, фалшивите новини, нихилизмът на обществата, отбеляза Такева.

Младите хората трябва да бъдат активни граждани, изтъкна тя и добави, че учителите трябва да обърнат внимание как младите хора трябва да участва в управлението на държавността.
 
"Нашите деца, подведени от обществените процеси в страната, като че ли нямат тази принадлежност към род и родина, към българската идентичност, не се припознават като хора, които могат да променят някои неща и животът да стане по-добър. Имат много пропуски в ролята на държавата, много е силно влиянието на семейството в това отношение", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Такева смята, че имаме изключително добре подготвени учители, които преподават гражданското образование, но порядките в обществото и грижата на държавата създават нихилистично отношение у младите хора.

"Децата много добре познават правата и задълженията си, но понякога проявяват съпротива и тийнейджърски прояви. Децата не са виновни, те по този начин протестират. Вината се търси първо в семейството, след това в обществените процеси", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase