Снимка: архив, БГНЕС

В пети, шести и седми клас звънецът вече ще бие след 40, вместо след 45 минути, във всички училища, както е в момента в трети и четвърти клас.

Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Още по темата
Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването (МЗ) и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове.

Промяната се прави чрез изменения в две наредби на министъра на образованието и науката, които бяха публикувани за обществено обсъждане днес - за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. Ако бъдат приети, те ще влязат в сила от началото на учебната 2022/2023 година.  

Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове.

Ето защо Министерството на образованието и науката (МОН) предлага да увеличи броя часове по български език и литература с половин час седмично в пети и шести клас, и по математика - също с половин час в пети, шести и седми клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в пети клас - отново с половин час седмично.

Увеличаването на броя часове по трите предмета е в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование и с изискванията на МЗ, които допускат обща седмична натовареност от 32 учебни часа.

Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин - чрез удължаване на общото учебното време с две седмици за учениците от първи до шести клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите.  

В същото време данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Общият брой на задължителните часове в класовете от първи до десети, включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците - съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в трети, четвърти, пети и шести клас.

Както показват резултатите от националните външни оценявания в четвърти, седми и десети клас, и от държавните зрелостни изпити, това е един от факторите, които се отразяват негативно върху подготовката на учениците.

 

Коментари Напиши коментар

19

В други страни може

преди 7 месеца

В Германия още от 1 клас часовете са по 45 минути, а от 5 клас в някои училища по 60 или слети часове по 90 минути. А и да не забравя всичките ваканции на децата са общо 12 седмици есенна - 2, коледна -2, великденска- 2 и лятна - 6. За всички деца учебната в дадената провинция свършва по 1 и също време, само в 13 клас през май. И нормативът на учителя е 27 часа, предметът не играе роля, само учителите в 11, 12 и 13 клас имат норматив от 25 часа.

18

Голямата цел

преди 7 месеца

Е да ги мъчат до края на юни, докато се опържат от горещото слънце на чиновете.

17

Анонимен

преди 7 месеца

Не знаех, че има училища с часове под 45 минути, освен при първи клас. Както върви скоро ще имат часове по 5-10 минути и по един час междучасие.