Снимка: БГНЕС

Синдикат "Образование" е категорично против увеличаването на учебното време за 5 и 6 клас. При увеличаването на учебното време с две седмици краят на учебната година ще се определи на 30 юни за учениците от 5 и 6 клас, а добавеното време, ще се използва за преодоляване на образователни дефицити и проектни дейности по интереси.

Синдикат „Образование“ е категорично против некомпетентната намеса на „експертите“ на МЗ в процеса по съгласуване на седмичните разписания. При условие, че тази зловредна образователна политика остане, синдикатът ще поиска оставка на министъра на здравеопазването и ще организира варианти на протести, съобщават от Синдиката.

Синдикат "Образование“ предлага МОН да учреди нова национална програма, която да осигурява педагогически специалисти или студенти последни години от обучението си, които да осигуряват проектни дейности и занимания по интереси, също и за преодоляване на образователни дефицити. МОН да осигурява педагогическите специалисти, при поискване след решение на педагогическия съвет на образователната институция. Програмата да поема всички заявки, подадени от училища и детски градини в страната.

През последното десетилетие на педагогическите специалисти им бяха вменени куп дейности, които не кореспондират с педагогическата работа. Тези неучителски, административни и често безсмислени дейности, допринесоха до прекомерно прегаряне на учители и директори. Професионалното прегаряна на българските  учители, според изследване на Синдикат "Образование", достига почти 60% при средно 45% за ЕС.

Този висок бърнаут ефект води до прекомерен стрес и огромен процент професионални заболявания.
Затова е жизнено необходимо педагогическите специалисти да имат технологично време за преодоляване на натрупания професионален стрес.

Твърдо настояваме двете седмици удължаване на учебно време да бъдат организирани чрез диференциация на нуждите на учениците от МОН с учители или студенти, извън щатния персонал на образователната институция.
Синдикат „Образование“ абсолютно не приема становището на СРСНПБ учители и директори да работят по време на разрешен годишен отпуск. Синдикатът смята, че годишният отпуск е неприкосновен и жизнено важен за всички педагогическите специалисти.

Синдикат „Образование“ предлага да няма увеличаване на неучебните дни за провеждане на НВО 7 и НВО 10. Най-естественото експертно решение е НВО за 10 клас да отпадне, като елемент на тази образователна политика. НВО 10 по никакъв начин не мотивира учениците поради липсата на последващ ефект, например повтаряне на учебната година.

Ако изпитът в 10 клас остане, то учениците да бъдат пренасочени към гимназиите /училища с прием единствено след 7 клас/. В основните, обединени и средни училища да се провежда само и единствено НВО 7 клас. Останалите да поемат този безсмислен изпит. В случай, че неучебните дни се увеличат за НВО 10 клас, ще се изгуби ценно учебно време, което синдикатът не одобрява.

Синдикат „Образование“ предлага за пореден път НВО 4 клас да отпадне или да води до повтаряне на клас при ниски образователни резултати.Това ще гарантира по-високо качество на образованието през етап прогимназия.
 

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 8 месеца

Браво за предложението. Моля Ви вземете по-бързо това решение да отпаднат изпитите за 4 и 10 клас, напълно излишни са, та дори и за 12 клас.

40

Анонимен

преди 8 месеца

До анонимен 38 Колко учители да администрират процеса?20-30 или всичките под списъкЮ?юПредполага се че в градко училище записват децата си млади образовани културни родители и могат сами да попълнят формуляри за записване,а не да чакат като моите родители да им отида на крака и да ми кажатю"Аз не мога да пълнят *** госпожо,айде ти пълни"..Овен това може да има възможност това записване да е онлаин?

39

Анонимен

преди 8 месеца

До 25 На който му се вижда лесно,моля да заповяда да получи моите 4 месеца отпуск.Само че ще върви в комплект с всичко това,което работих защото през учебната година имах късмета да замествам и колега .Колегата имаше 4 месеца отпуск,но двата бяха неплатен.Даже и да не сте учител пак може да ползвате неплатен отпуск ако може да устискате финансово може и повече от 4 месеца.