За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв..Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%.

Още по темата
Така от 1 септември средната учителска заплата ще стане 2032 лв. , а непедагогическите специалисти ще получават средно 1134 лв.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. Така от 1 септември средната учителска заплата ще стане 2032 лв. , а непедагогическите специалисти ще получават средно 1134 лв., съобщи Bulgaria ON AIR.

Учителските заплати тази година вече веднъж бяха повишени с малко над 12% от 1 април. Факторът "качество" обаче все още отсъства в процеса по финансиране на училищата, заради делегираните бюджети - заплащането става на база брой ученици, а не на база знанията им.

"Не може това да не ни удовлетворява и да кажем, че не сме доволни, напротив! Освен за престижа, достойнството, уважението, вече трябва да започнем да говорим за качество на образованието", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Не може винаги повишението на заплатата на учителите да е на калпак, а да няма значение дали учителят е добър или не. Цел трябва да бъде учителите да бъдат квалифицирани, да преподават добре, знанията да бъдат приложими", каза финансистът Димитър Чобанов.

Педагозите получават и парични добавки за прослужено време, както и бонус за постигнати резултати. Учителите вземат и по 11 брутни заплати при пенсиониране. Това според синдикатите ще направи професията по-привлекателна.

"Запазва се статуквото. Този опит за повишаване на заплатите е успешен от гледна точка на раздаване на средства, но е неуспешен от гледна точка качеството на образованието", обърна внимание Димитър Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase