Снимка: БГНЕС

Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, прекалено много информация, недостатъчно примери и обяснения, малко време за упражнения. Това са основните трудности, които срещат децата в училище. Изводите са от национално изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по поръчка на Министерството на образованието и науката. В пространни интервюта с родители и деца от I до Х клас, които на практика се превърнаха в дълбочинни, социолозите питаха за проблеми в учебните програми по отделните предмети и в конкретните учебници, събираха препоръки за улесняване на процеса на учене.

“Учениците от първи до четвърти клас казват, че имат затруднения с непознати думи, което води до неразбиране на материала, като типични проблеми се забелязват с предметите по “Човекът и природата” и “Човекът и обществото.” Учениците от пети до седми клас заявяват за проблем с междупредметните връзки, като трудностите с физиката и математиката са най-честно срещани.

Още по темата

От осми до десети клас недоволствата са относно несъобразността с поднесения материал и възрастта на подрастващите, като се забелязва проблем с историята и литературата,” заяви Юлия Гальова от "Галъп".

Резултатите от проведеното проучване показва, че препоръките от родителите са адаптиране на учебните съдържание към възрастта на детето, по-систематизирана информация и повече примери и по-голям акцент върху българското в учебниците по история.

Препоръката от учениците е въвеждането на по- интерактивен начин за поднасяне на информация, каза още Гальова, цитирана от БГНЕС.

Зам.-министърът на образованието, Мария Гайдарова заяви, че предстоят бъдещи промени в учебните материали, но министерството не може да се ангажира със срок.

Малко над половината от анкетираните родители признават, че децата им имат затруднения по един или повече предмети. Най-голямата част от тях - 37%, определят онлайн обучението като основна причина за трудностите на детето. Почти 33% обвиняват учителите, че преподават зле. Близо 28% смятат езика в учебниците за неясен. Толкова са и тези, според които материалът е прекалено обемен.

Проблеми посочват и родителите, чиито деца се справят добре в училище. Около една трета от тях посочват като пречка неясния език в учебниците и учебните помагала. Над 23% смятат, че учебното съдържание не е съобразено с възрастта на детето, също толкова са недоволни от начина, по който учителят поднася материала.

Математиката е най-трудният предмет в почти всички класове, според отговорите на родителите. Голяма част от тях са убедени, че учебен материал по математика е „свален“ от по-горните класове в по-долни. Оплакват се и от липса на достатъчно време за упражнения.

В III и IV клас проблемни са и други предмети като човекът и обществото и човекът и природата. Много родители посочват, че изучаваният материал не е съобразен с възрастта на децата, има твърде голям и недобре систематизиран обем от информация, който обърква учениците. Често се стига до заучаване „наизуст“ на уроците по тези предмети, без да се разбира съдържанието.

Майки и бащи на по-големите ученици препоръчват да се учи повече национална история и повече българска литература.

Повече от половината родители помагат на децата си в подготовката на уроците. В началните класове делът на тези майки и бащи достига 84%.

Всеки трети родител плаща за частни уроци по предмети, преподавани в училище, като 17% от децата посещават допълнителни занимания по два или повече предмета. Делът на тези отговори е значително по-висок сред родителите на ученици в прогимназиален и гимназиален курс, което се свързва и с подготовката за изпитите след VII клас и за матурите.
 

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 месеца

нивото пада от край време

13

Българин

преди 3 месеца

Те ги пишат за хонорари не за децата- какво като не разбират?Така не разбираме и 30 год тези в пармамента- кой ги слага и за кой работят- вече сме в тинята,а те от богати,по- богати!Демокрация ли?- КРИВА И ИЗВРАТЕНА

12

Deep Zone

преди 3 месеца

"Повече от половината родители помагат на децата си в подготовката на уроците. В началните класове делът на тези майки и бащи достига 84%."Мисля, че това ясно показва къде е ОГРОМНИЯ ПРОБЛЕМ. Докато аз бях на училище, майка ми не знаеше откъде да започне- цял ден на работа, блъскане втора смяна вкъщи, само за мен и домашните ми е мислела :D Никога не ми е пречело, че не ми помага и не ми пише домашните, чатках нещата и си четях книгите с кеф :)