Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 110 000 седмокласници и десетокласници ще се явяват на национално външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), и по математика през тази седмица. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва утре в 10:00 часа. Той продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9:30 часа. Преди това, в 7:45 часа утре, в МОН, ще се изтегли вариантът по БЕЛ за националното външно оценяване на учениците в седми клас.

Тестът по БЕЛ за седми клас има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени - избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

До 8:30 часа утре трябва да са в клас над 52 000 десетокласници. Тяхното външно оценяване започва в 9:00 часа.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути - два слети учебни часа.

На 16 юни тази година е националното външно оценяване по математика за учениците в седми и в десети клас.

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор - да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни тази година.

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в осми клас. С резултата в десети клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап, информират от МОН.

Коментари Напиши коментар

2

Пълна порнография

преди 2 месеца

Матури всяка година - след трети клас, след пети клас, след седми клас, след десети клас и накрая след 11-ти клас и най-накрая какво? Българското образование развъжда на корем функционално неграмотни и'диоти, които не могат да попълнят едно елементарно заявление за започване на работа. За написване на CV пък въобще не ги търси!

1

Асан

преди 2 месеца

При бай Тошо матури немаше само бригади у ТКЗС-то :)))