Снимка: БГНЕС

Прегледът на учебните програми ще продължи и през лятото, съобщи министърът на образованието и науката Николай Денков.

Решението е по повод излезлите снощи резултати от националното външно оценяване в 4 клас, които показват спад на знанията на учениците както по Български език и литература, така и по математика.

На въпрос как ще коментира резултатите от Националното външно оценяване в 4 клас на 26 и 27 май,  които показват, че 88 на сто от четвъртокласниците не могат да обяснят значението на думата "пожарникар", Николай Денков коментира:

"Аз се отнасям със съвсем прагматичен подход към тези резултати, да, част от децата не знаят достатъчно и това не е новина. Същия разговор водихме и миналата година.

Още по темата
Другите деца, част от тях са много добре, имат петици и шестици, виждате, че имаше, доколкото си спомням, над 6000 деца, които имат шестици и по двата предмета. Така че резултатите са такива, каквито може да очакваме при сегашната образователна система. Въпросът е как да подобрим образованието, за да бъдат резултатите по-добри през следващите години", заяви Денков, цитиран от БНР.

"Точно затова правим учебните програми, една изключително тежка обемна задача, която ще отнеме време, но именно за да подобрим образователната система, да учат децата това, което е разбираемо, което е интересно, затова сме се захванали с тази задача. Но, разбира се, тя ще даде резултат догодина, по догодина, този тип промени изискват време, за да се видят резултати. Очевидно има проблем с математиката, но той трябва да бъде спефициран, да се каже точно какъв е проблемът и как трябва да бъде решен. Тази задача, как да бъдат променени програмите, ще бъде работено през лятото".

Още за проблемите с матурите вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase