Снимка: БГНЕС

Националният браншов синдикат "Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ) настоява приетите средства от Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2022 г. - субсидия за издръжка на обучение в размер на 20 млн. лв., да бъдат преведени незабавно на държавните висши училища.

Още по темата
Сега, не с актуализация на бюджета, както бе заявено днес в пленарната зала на Народното събрание (НС). Това заявяват от ВОН-КНСБ, с председател доц. Лиляна Вълчева, съобщи Дарик.

Лицата, заемащи академични длъжности, не могат да получат предвидените средства от 1 април т.г., които са пряк резултат от усилията на ВОН-КНСБ и подкрепени от Съвета на ректорите за ръст на работните заплати с 15 процента. Нарушено е правото на труд и навременно заплащане на дължимо възнаграждение на всеки един член на академичния състав в държавните висши училища, предвидено в ЗДБ за 2022 г., като компенсация на неблагоприятните последици, резултат от инфлационните процеси в страната, посочват от ВОН-КНСБ.

Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката (МОН) не трябва да нарушават приетия от Народното събрание държавен бюджет за 2022 г., нямат право да налагат и ограничения на средства, договорени единствено и само за заплати. Те са предвидени като средства за допълнителна субсидия за увеличаване на трудовите възнаграждения на членовете на академичния състав в държавните висши училища. Към настоящия момент не само не е изпълнен Законът за държавния бюджет, но и се създават допълнителни затруднения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase