Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Николай Денков заяви днес във Варна, че от матурите постепенно ще отпаднат всички въпроси, които са свързани със зазубряне и от учениците ще се очаква да могат да защитават аргументирано собствени тези и да изразяват мислите си.

Тази година организацията на държавните зрелостни изпити ще бъде много сложна, тъй като с промените в законодателството броят им е много по-голям в сравнение с предходните години, уточни той.

Денков припомни, че е разговарял с лидерите на двете основни браншови организации на превозвачите и те са поели ангажимент да не пречат на движението преди 9 часа на 18 май, когато е изпитът по български език и литература, предаде БТА.


Той изрази притеснение, че от страна на работещите в градския транспорт в София има индикации, че няма да се съобразят, че на този ден се решава бъдещето на децата и са готови да протестират от 8 часа сутринта. Изпитът започва в 8:30 и призовавам преди този час да не се пречи на нормалното движение, каза Денков.

Още по темата
Най-спешната задача за ведомството в момента е да осигурят възможности за грижа за децата на украинските бежанци след 1 юни. По думите му,  в зависимост от това къде ще бъдат настанени хората и тяхната концентрация, се обмисля да заработят дневни центрове. Идеята е в тях децата да получават здравна грижа и обучение, включително с помощта на украински учители, обясни той.

Николай Денков допълни, че в центровете децата ще имат възможност да учат и български език, което да позволи на 15 септември да се включат в образователната система.

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 месец

Всичките въпроси трябва да са такива. И да се преустанови практиката с преписване и подсказване, на която се крепят 75% от резултатите над двойка.

17

Анонимен

преди 1 месец

С матурите нещата винаги са нагласени. Държавата няма нужда от скандали и почти всички хлапета ще минат успешно изпитите, защото с тях се влиза в университетите . После в 1 курс ще ги дообучават по български език, но и там ще си затворят очите към незнанието им и ще ги пуснат нагоре. Накрая дипломка без каквото и да е покритие.

16

Анонимен

преди 1 месец

По наше време матурата по литература беше тема. Можехме и да се освободим, ако имахме 5 или 6. Ама при нашия другар Христов по БЕЛ, беше мъка да ти пише повече от 4. За 3 ти пишеше, ако си прочел произведението, биографията на автора, да можеш да кажеш какво е искал да каже автора, да тълкуваш произведението.