Снимка: БГНЕС

България е със силно фрагментирана система, подобни доклади са получавани в последните години. Това, което ще следвам стриктно, са решенията, приети от НС в стратегията за висшето образование. Във вторник има заседание на съвета на ректорите и там ще представя какви са приоритети по които смятам да работим тази година“.

Това заяви министърът на образованието Николай Денков по време на заседанието на комисията по образование, предаде БГНЕС.

Приоритет за реформа във висшите учебни заведения ще са системите за атестация и контрола върху плагиатството.

„Редно е един такъв сериозен разговор да не бъде воден чрез медиите, а да започне с дискусия в рамките на професионалната общност. Избягвам да влизам в тази медийна канонада. Комисията ще бъде информирана по дневния ред, когато проведем разговора в професионалната общност. Има приоритети и те са залегнали в стратегията за висшето образование. Тези върху, които искам да се фокусирам са свързани със системите за атестация, акредитация, контрола върху плагиатството и структурата на висшите училища“, заяви Денков.

Сега се изготвя план за съобразяване на учебните програми в училище с възрастовите профили на учениците.

„Подготвяме преглед на учебните програми. Просто не сме го стартирали, защото не искаме да направим едно и също нещо и да очакваме различен резултат. Все още подготвяме методиката, за да направим преглед, който да ни позволи да съобразим психологическите особености на различната възрастова група с темповете, с които се преподават нови понятия. Това ще е сериозен процес. Подготвяме как да получим информация, която да бъде надеждна за това, кои са най-проблемните предмети, класове, учебници“, посочи просветният министър.

Текстовете за деполитизация трябва да бъдат допълнени с повече конкретика преди да бъдат приети.

„Декларирам, че тези текстове, които са обсъждат за деполитизация трябва да бъдат допълнени с много по-прецизен запис, за да се осигури качество“, каза още Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase