Високите сметки за ток притесняват и училищата, как се справят те?

"Изненадващи бяха сметките през първия първия месец, доста са стресиращи в някои райони на страната. Днес колега от Габрово ми изпрати сметка за сградата, която представлява, тя е на стойност 19 800 лв. Миналата седмица в друго училище сметката беше 14 000 лв. На фона на тях - 19-о училище изглежда много скромно, има сметка от 3 000 лв. за ток, а за парно - 6 000 лв. Ситуацията обаче показва друг поглед, който управляващите трябва да видят за нашия бюджет", каза директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в студиото на "Денят ON AIR".

В техния бюджет имат гарантирани 1/12, за да платят заплати, осигуровки и най-важните битови сметки, но дотук се изчерпват парите.

"За дейности, които са свързани с подобряване, средства няма до края на март. Ние сме съгласни с Бюджет 2022, защото в него се говори за 12-процентно увеличение на заплатите - нещо, което е изключително добре. Трябва да се разгледа внимателно издръжката за ток, газ, парно, вода и електричество, за да няма училища, които да са на тъмно или на студено", подчерта Стаматов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Директорите предлагат средствата, които са предвидени за летните занимания на децата, да бъдат прехвърлени за издръжка.

Според него ваканцията, която беше дадена на учениците, е била глътка въздух за всички.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase