Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средствата, предвидени в бюджета, няма да бъдат достатъчни за издръжката на университетите. Това каза проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

В публикувания миналата година бюджет, както и в проектобюджета, който бе представен този месец, е предвиден същият финансов ресурс, както и през миналата година. "Това е съвсем недостатъчно в тази обстановка. Влияят няколко фактора. Първо, повишената инфлация - тя  вече е около 10%. Второ - увеличените цени на електроенергия удариха университетите много сериозно".

"Каквито и икономии да правите, да задържате назначения и да правите административна оптимизация, в крайна сметка идва сметката за ток, която е пет пъти по-висока от същия период на миналата година. Компенсирането е 100 лв. на месец, което е недостатъчно. Предприели сме мерки в тази насока и искаме пълно компенсиране, а не частично. Ние сме бюджетни организации. Разходите ни са сметнати с предишни цени на тока. Не можем да увеличаваме таксите на студентите и на общежитията и зависим изцяло от бюджета".

Парадокс има и по отношение на електроснабдяването на общежитията, допълни гостът. "Изпратихме писмо до Министерството на енергетиката, защото студентите ползват общежитията като битови потребители, а общежитието плаща тока като небитов потребител. Затова сметките за ток са в пъти по-високи".

След управителния съвет на Съвета на ректорите, проведен в петък, ректорите са взели решение за няколко ключови искания, сподели събеседникът.

"Едно от исканията, като направихме анализ на бюджета, е да се увеличат с 15% разходите за издръжка на обучението, където влизат и заплатите на преподавателите и на непреподавателския персонал. Второто е свързано със стипендиите на студентите и докторантите". "Третото е за научна и присъща дейност на университетите. Там има и нарушение на закона, който казва, че това перо трябва да бъде процент от общата субсидия за висшето образование, а то в момента е под този процент. Общо по първото направление искането е за около 40 млн. лева, за научната дейност също около 40 млн. и за стипендиите около 5 млн. лева. Направили сме разчети, които ще бъдат внесени".

"Няколко пъти бе анонсирано, че докторантската стипендия ще бъде увеличена от 500 на 1000 лева. Но това, което виждаме заложено в бюджета, е 550 лева." "Резерви за увеличения на заплащането в университетите в момента няма".

Обучението в университета по време на пандемията е организирано за дни, като се използваха хибридни подходи за онлайн и ротационно присъствено обучение, заяви професорът. "Но вече започва да се усеща умора, както в студентите, така и в преподавателите. Новото изискване на Министерството на здравеопазването за наличие на зелен сертификат при 100% от преподавателите и студентите, за да бъде провеждан учебен процес е неизпълнимо", тъй като само около 20% от студентите са ваксинирани и около 40-50% от преподавателите.

"Надявам се, след като данните за заболеваемостта покажат по-добри резултати, да се разреши по-голяма гъвкавост и свобода, за да се възстанови нормалният учебен процес", допълни гостът.

Относно прогнозите за конфликта около Украйна проф. Димитров каза, че "това е преговорен процес между САЩ и Русия, който ще продължи. Твърде голям е залогът за всяка страна, за да се тръгне към военни действия". Русия има интерес да гарантира газовите и петролните си доставки. Уж се говори за сигурност, а прозират икономически интереси.

"Няма да има военен конфликт, има премерване на силите, хибридна война. Това може да се види, и в изявление на САЩ, и на Русия. В сегашния взаимообвързан свят военен сблъсък е немислим. Той ще бъде катастрофален за всички страни".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase