Снимка: БГНЕС

Синдикат "Образование" категорично настоява националната образователна политика за превенция на агресията в образователните институции да бъде основен приоритет на МОН и социалните партньори.

Персонажът с биещи се деца или ученици е елемент от краха на всяко гражданско общество. Нашумялата сцена с брутална агресия между ученички в МОЛ е индикатор, който не е угасвал, но незнайно защо се опитваме да забравим, заявяват синдикалистите в своя позиция.

Още по темата
Синдикатът многократно е предлагал действия, които да трасират тази важна политика, които не са били приемани от законотворците и засега образователната система трудно се справя с този грозен недъг.

Агресията в училище сред учениците е един от основните отблъскващи мотиви, който често разделя младите учители от професията.

Десетина години вече предлагаме да има оценка за „дисциплина“, „поведение“ или „възпитание“ в българското училище. Тази оценка ще бъде един от многото системни инструменти, които да направят възпитателната стратегия възможна.

Училищният правилник, който в миналото е бил конституция на формирането на гражданственост, в момента е най-одумвания и най-оспорван жалък стожер на гражданско образование в училище. А той трябва да бъде неприкосновен.

Синдикат „Образование“ вече 20 години предлага предмет „Гражданско образование“ във всеки клас на българското училище, но това отново е неприемливо за българските политици.

Ако образователната ни система постигне успех с възпитанието като компонент на образованието, това гарантирано ще промени към по-добре образователните резултати от оценки, изпити и оценявания. Паралелно с евентуалните мерки в училище трябва да се стимулират партниращите родители, защото възпитанието на детето и ученика е невъзможно без дуото родител-учител, което не дисонира.

А диригентската палка на министерства и институции към родителите и техните организации трябва да бъде строга, принципна и безкомпромисна, каквато очевидно сега не е.

Нека префокусираме мисията на българското образование и да не забравяме, че качественото образование, за което заговорихме, е несъвместимо с агресията, с нарушаването на правилата и липсата на духовни и религиозни ценности.
 

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 3 месеца

Училището няма никакви, за да се справи с разлигавените гаме_нчета. А толкова е простичко, хората са го измислили и го прилагат. Забелязали ли сте в американските филми, че наказанието на ученика е отстраняване от учлище за някакъв период от време. Само че това остраняване струва долари на мама и тате. Не спазваш правилата, родителите плащат. Тогава много бързо ще вкарат си в правия път. Но управляващите нямат интерес от образовани и възпитани хора, хаосът е умишлено създаден.

32

Ххх

преди 3 месеца

До:25.Вие учителите пак сте добре в сравнение с автобусните шофьори.Автобусния шофьор се осигурява на 700,750лв.,като че ли отговорността е по-малка и от всичко това разбирам че има неравномерно разпределение на средствата.

31

Анонимен

преди 3 месеца

Спомене си през социализма как са дисциплинирали децата и как всеки уважава учителите и този проблем ще се реши